Eduskunnan Yle-työryhmän löytämä sopu pelasti parlamentaarisen päätöksenteon yleisradioyhtiön kohdalla. Parlamentaarinen päätöksenteko tarkoittaa, että hallitus- ja oppositiopuolueet tekevät päätöksen yhdessä sopien.
Ylen rahoitusta leikataan, mikä oli pitkälti selvää alusta asti. Hallituspuolueista erityisesti perussuomalaiset olisi halunnut viedä Ylen rahoituksesta huomattavasti enemmän kuin nyt sovitun indeksileikkauksen verran. Ylen rahoitus pienenee noin kymmenen prosenttia.
Yle-työryhmän työ kesti pitkään, ja panokset nousivat prosessin venyessä. Leikkaukset eivät enää olleet suurin riski, vaan parlamentaarisen päätöksenteon päättyminen Ylen kohdalla. Monien mielestä tämä oli myös perussuomalaisten tavoitteena.
Tämän vuoksi myös vasemmistoliitto lopulta taipui hyväksymään leikkaukset Yleen.
– Muuten pelkona olisi ollut, että hallituspuolueet tekisivät päätökset keskenään ja silloin mahdollista olisi voinut olla koko Ylen alasajo tai kaappaaminen hallituksen äänitorveksi, tiivisti vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen torstaina tiedotustilaisuudessa.
Pekosen mainitsemasta riskistä kertoo kaiken se, että torstaina perussuomalaiset raivostuivat Ylen päätöksestä aloittaa somalin ja arabiankieliset uutiset. Perussuomalaisten mukaan Yle joutuu siitä vastuuseen.
Jos Ylen rahoitus olisi hallituksen varassa, roikkuisi se löysässä hirressä jatkuvasti. Etenkin jos hallitus olisi näin oikeistolainen.
Virkahenkilönimitys kuohuttaa
Toinen eduskunnan torstaina tekemä päätös oli kokoluokaltaan vähäisempi, mutta silti hyvin merkittävä. Hallituspuolueet jyräsivät, kun sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntaneuvokseksi valittiin toinen henkilö kuin valiokunnan itse ehdottama.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti virkaan pitkän uran sosiaali- ja terveysministeriössä tehnyttä Ismo Tuomista. Hänen asemestaan valiokuntaneuvokseksi nimitettiin Pirjo Kainulainen, kun eduskunnan hallintoa johtava kansliatoimikunta äänesti nimityksestä. Kainulainen voitti äänestyksen 4–3 hallituspuolueiden äänillä.
Pääministeripuolue kokoomuksen vimma oli niin kova, että kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo lensi ennenaikaisesti kotiin valiokuntamatkalta Intiasta päättämään yhden virkamiehen nimityksestä.
Kuten Helsingin Sanomain analyysissa kirjoitetaan, taustalla on kokoomuksen antipatia Ismo Tuomista kohtaan sekä hallituksen rivien hajoaminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kristillisten Päivi Räsänen on opposition kanssa vastustanut hallituksen hankkeita vapauttaa Suomen alkoholipolitiikkaa. Miedot viinit ovat jo ruokakaupoissa, nyt on aloitettu selvitystyö kaikkien viinien saamiseksi ruokakauppoihin.
Miksi päätös on merkittävä? Hallituspuolueet nakertavat päätöksellään samaa, mikä oli Ylen kohdalla uhattuna – perinteistä tapaa toimia.
Kun päätöksentekoa muutetaan, muuttaa se samalla hitaasti mutta varmasti toimintatapoja yleisemmin. Järjestelmämuutokset eivät yleensä tule kertarysäyksellä, ne tapahtuvat hiljakseen. Siksikin nyt tehdyllä päätöksellä voi olla kauaskantoiset seuraukset.
Oma juttunsa on myös se, että Wallinheimon toiminta osoittaa myös sen, kuinka tärkeitä valiokuntamatkat oikein ovatkaan. Nyt yhden virkamiehen vastustaminen oli tärkeämpää.