Intiassa Bhubaneswarin slummeissa sadat perheet olivat aikaisemmin riippuvaisia yhdestä juomakelvottomasta vesipisteestä. Jopa hallituksen tunnustamissa slummeissa vettä oli vain kaksi tuntia päivässä. Rajallinen vedensaanti aiheutti ongelmia ja riitoja, kun vesipisteelle kertyi jonoa. Nyt jokaisesta kodista löytyy vesihana ja puhdasta juomavettä.
Parannustoimet liittyvät YK:n vuoden 2030 kestävän kehityksen tavoitteisiin. Niissä vaaditaan, että kaikilla on oltava mahdollisuus puhtaaseen ja kohtuuhintaiseen juomaveteen. Intian itäisen osavaltion Odishan ”Juo vesijohtovettä” -hanke on askel tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Naisvapaaehtoiset ovat keskeisessä roolissa hankkeen toteuttamisessa. He kannustavat ihmisiä maksamaan vedestä, keräävät vesimaksuja ja raportoivat vuodoista ja muista ongelmista.
Jal Sathiksi eli vesikumppaneiksi nimetty joukko naisia on onnistunut parantamaan Odishan vesitilannetta.
– Vesimaksut ovat lisääntyneet 90 prosenttia, kertoo vapaaehtoinen vesikumppani Aparna Khuntia.
Lisäksi vapaaehtoisten naisten työ on edesauttanut erityisesti köyhien perheiden lasten terveyttä. Puhtaan juomaveden uskotaan vähentäneen lapsia vaivaavia vatsatauteja, keltaisuutta ja suolisto-ongelmia, joita juomakelvoton vesi aiheutti.
Vesijohtoliittymät ovat myös helpottaneet veden kantamisen taakkaa, joka on yleensä ollut naisten harteilla.
Tutulle kerrotaan ongelmista
Khuntia ja muut vapaaehtoiset työskentelevät kukin 1 200 kotitalouden parissa, alkaen heidän omista naapurustoistaan. Henkilökohtainen kontakti asiakkaisiin auttaa työssä.
Khuntia käy joka kuukausi ihmisten kodeissa, lukee vesimittarin, laatii laskun ja saa usein myös maksun. Jos joku ei pysty maksamaan, Khuntia käy yhä uudelleen houkuttelemassa perheitä maksamaan.
– Kehotamme heitä olemaan tuhlaamatta vettä. Lisäksi houkuttelemme perheitä, joilla ei vielä ole vesiliittymää, liittymään verkkoon, Khuntia sanoo.
Kun vesimittarit on asennettu ja maksut pakollisia, kotitaloudet eivät enää tuhlaa vettä. Slummeissa laskut ovat usein vain 50–65 rupiaa eli alle euron, mikä on kohtuuhintaista köyhimmillekin.
– Vesioperaatio on ollut voitto sekä kuluttajille että hallitukselle, joka saa vesimaksuista tuloja infrastruktuurin ylläpitämiseen, Khuntia sanoo.
Khuntia myös testaa veden puhtautta ja ilmoittaa veteen liittyvistä ongelmista ja putkivuodoista, jotka vaarantavat veden puhtauden.
– Aikaisemmin ihmiset eivät juurikaan ilmoittaneet vesijohdon vahingoista. Joskus se oli tahallista, koska vettä varastettiin. Mutta koska käymme perheiden luona usein ja he tuntevat meidät, saamme tiedot vesivahingoista nopeasti, hän sanoo.
Kaiken lisäksi vapaaehtoiset saavat nyt työstään provisiopalkkaa. Khuntia työskentelee neljä tuntia päivässä ja saa palkkiota noin 5000–7000 rupiaa, eli 54–76 euroa kuukaudessa. Lisäksi hän on saanut polkupyörän, jolla tehdä asiakaskäyntejä. Khuntian tulot täydentävät hänen riksakuskina työskentelevän miehensä 15 000 rupian, eli 163 euron tuloja. Niillä nelihenkinen perhe kattaa kotitalouden kulut.
– Se, mitä jää yli, käytetään juhlissa tai sukulaisten luona vieraillessa, Khuntia sanoo.
Tavoitteet vielä kaukana
Vaikka puhtaan veden käyttäjien määrä maailmassa kasvoi vuosien 2015–2022 välillä 69 prosentista 73 prosenttiin, on yhä 2,2 miljardia ihmistä vailla puhdasta juomavettä, YK:n vuoden 2024 kestävän kehityksen tavoitteiden raportista selviää.
YK:n mukaan vuonna 2022 noin puolet maailman väestöstä kärsi vakavasta vesipulasta ainakin osan vuotta. Neljäsosalla vesipula on erittäin suuri. Kesällä 2024 vesipula oli vakavaa muun muassa Intian suurimmissa talouskeskuksissa Bangalurussa ja Delhissä.
YK:n kestävän kehityksen raportissa Intia sijoittuu puhtaan veden tavoitteissa 109:nneksi 166:sta.
Intian tulos on parantunut, mutta riittämätön Agenda 2030 tavoitteen saavuttamiseksi. Nyt Intian hallitus harkitseekin Odishan menestyksekkään vesikampanjan toteuttamista myös muissa osavaltioissa.