Vantaalainen varakaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu Gashaw Bibani, 37, on vasemmistoliiton Uudenmaan piirin nimeämä ehdokas puolueen puheenjohtajaksi. Bibani liittyy naisehdokkaiden riviin: aiemmin ehdolle on asetettu kaksi kansanedustajaa, helsinkiläinen Minja Koskela ja kuopiolainen Laura Meriluoto.
Li Anderssonin seuraaja valitaan puoluevaltuustossa lokakuun 19. päivä. Valintaa edeltää neuvoa antava jäsenäänestys. Ilmoittautuminen puheenjohtajaehdokkaaksi päättyi eilen sunnuntaina.
Tilaisuus täytyy käyttää
”Olen onnistunut puhuttelemaan ihmisiä, jotka eivät ehkä normaalisti äänestä lainkaan.”
Bibani oli ajatellut asettuvansa ehdolle vasta joskus myöhemmin.
– Tämä on iso kunnia ja iso vastuu, hän sanoo.
– Olen kyllä haaveillut, että jonain päivänä lähden mukaan puoluejohtoon, mutten aiemmin ajatellut, että suoraan puheenjohtajaksi. Mutta kun tilaisuus tuli, täytyy se tietysti käyttää.
Bibani oli vasemmistoliiton listan neljäs kesäkuussa eurovaaleissa ja hävisi viimeiselle läpimenijälle Jussi Saramolle vain 274 äänellä. Hän on myös ensimmäinen varalla kansanedustajaksi Uudellamaalla Pia Lohikosken noustua Saramon tilalle eduskuntaan.
Bibani on ollut aktivisti ihmisoikeus- ja rauhanasioissa. Hän on pitänyt esillä erityisesti kurdien tilannetta ja järjestänyt tapahtumia ja mielenosoituksia.
Ammatiltaan hän on projektipäällikkö. Hän opiskeli terveyden edistämistä korkeakoulussa.
Sopiva tausta
Bibani ei lähde ennustamaan, miten hänelle käy kisassa.
– Joka tapauksessa tämä on minulle tärkeä ponnahduslauta lähteä oppimaan. Lisäksi olen aina ajatellut, että minulla on hyvät johtamistaidot työelämässä ja muutenkin elämässä, hän sanoo.
Irakista lähtöisin olevana kurdina hän uskoo, että hänen taustansa sopii hyvin juuri nykyisessä Suomen ilmapiirissä ja maailmantilanteessa vasemmistoliiton johtajalle. Suomeen hän tuli 8-vuotiaana.
– Etninen taustani ja elämänkokemukseni kahden kulttuurin välillä elämisestä erityisesti tällaisena aikana ja tällaisessa poliittisessa ilmapiirissä on tärkeää, hän sanoo.
Lisäksi Bibani toteaa, että muista ehdokkaista hän eroaa siinä, ettei ole kansanedustaja.
– Vielä, hän sanoo.
– Totta kai se luo omat haasteensa ja ehkä jopa puutteensa. Mutta olen nöyrästi oppimassa ja luulen, että puheenjohtajakisa avaa uusia ovia joka tapauksessa. Vaikka en tulisi valituksi, uskon, että se, mitä mulla on sanottavaa, auttaa myös muita ehdokkaita ja tulevaa puheenjohtajaa. Taustani antaa omanlaisensa perspektiivin ylipäätään politiikkaan.
Bibani muistuttaa siitä, että hän on tuonut vasemmistoliiton piiriin uusia äänestäjiä.
– Olen onnistunut puhuttelemaan ihmisiä, jotka eivät ehkä normaalisti äänestä lainkaan. Se on ollut tärkeä vetotekijä puolueelle, ei vain minulle, hän sanoo.
– Suomessa tällä hetkellä maahanmuutto ja monimuotoisuuskysymys ovat laajasti läsnä politiikassa ja ihmisten arjessa. Meillä poliitikoilla pitää olla vastauksia näihin tämän ajan isoihin kysymyksiin ja ongelmiin.
Miehiä tulossa
Vaikka juuri nyt vasemmistoliiton johtoon on ehdolla kolme naista, Bibani uskoo, että myös miehiä on tulossa puolueen johtaviin tehtäviin lähivuosina.
– Uskon, että Jussi Saramo olisi voinut olla hyvä puolueen puheenjohtaja, mutta hän valitsi nyt toisin ja hyvä niin, hän sanoo.
Hän toteaa, että viime vuodet naiset ovat lämmenneet vasemmistolle enemmän kuin miehet.
– Politiikka on muuttumassa ja monimuotoistumassa. Uskon, että vasemmistoliitto puhuttelee yhä enemmän nuoria, myös nuoria miehiä. Pikku hiljaa heistä nousee myös miesehdokkaita.
Bibani tuntee Minja Koskelan Vasemmistonaisten hallituksesta valtikasta.
– Hän on raudanluja feministi ja olen siitä äärimmäisen iloinen, hän kuvailee.
Meriluodon Bibani on tavannut vain kerran.
– Totta kai olen seurannut myös hänen poliittista uraansa ja minulla on valtava kunnioitus molempia kohtaan. Se onkin nyt mahtavaa, että pääsen oppimaan heiltä ja kuulemaan heidän näkemyksiään tulevaisuuden vasemmistoliitosta.
Jos ei tule valituksi puolueen ykköspuheenjohtajaksi, Bibani asettuu varapuheenjohtajaehdokkaaksi.
– Ehdottomasti, hän lupaa.