Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen esitti elokuussa Helsingin Sanomain haastattelussa, että keskustan pitäisi profiloitua enemmän palkansaajapuolen kysymyksissä.
Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Minja Koskela toivottaakin keskustan tervetulleeksi työntekijöiden puolelle. Koskelan mukaan keskustan näytöt työntekijämyönteisenä puolueena ovat kuitenkin kehnot.
− Jos katsotaan keskustan työmarkkinapoliittista lähihistoriaa, niin ensimmäisenä tulee mieleen Juha Sipilän (kesk) hallituksen kiky-sopimus, jolla leikattiin lomarahoja, siirrettiin työnantajien maksuja työntekijöille ja pidennettiin työaikaa, Koskela sanoo.
Viime hallituskaudella keskusta kaatoi esimerkiksi palkka-avoimuuden edistämisen. Tällä eduskuntakaudella keskusta on jo ehtinyt äänestää lakko-oikeuden rajaamisen sekä työttömyysturvan heikentämisen puolesta.
– Minulle on epäselvää, mitä “palkansaajan kysymyksistä kiinnostuminen” keskustalle tarkoittaa, jos nämä heikennykset ovat kuitenkin olleet ok, Koskela huomauttaa.
Syksyllä hallitus on tuomassa esitykset paikallisen sopimisen lisäämisestä työpaikoilla ilman luottamusmiestä sekä vientivetoisen palkkamallin, joka sitoisi valtakunnansovittelijan kädet palkkaratkaisujen sopimisessa ja lukitsisi naisvaltaisen, julkisen sektorin alat palkkakuoppaan.
Vasemmistoliitto vastustaa kumpaakin esitystä.
”Kaikki tietävät, miten se kuuluisa sananlasku kepusta ja lupausten pitämisestä kuuluu.”
− Kaikki tietävät, miten se kuuluisa sananlasku kepusta ja lupausten pitämisestä kuuluu, mutta nyt keskustalla on mahdollisuus osoittaa, että se toimii lupaustensa mukaisesti eli on työntekijöiden puolella äänestämässä vientivetoista palkkamallia ja paikallisen sopimisen laajentamista vastaan, Koskela sanoo.