Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kritisoi kovin sanoin hallituksen sosiaali- ja terveyspolitiikkaa. Hän arvioi, että hallitus on nyt murskaamassa sosiaali- ja terveyspalveluita kippaamalla rahaa yksityisille sote-firmoille. Pekonen puhui tänään torstaina asiasta vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Joensuussa.
Pekosen mukaan alkuvuoden tilastot Kela-korvauksista paljastavat sen, mistä vasemmisto etukäteen varoitti: korvauksia korottamalla hoitojonot eivät ole lyhentyneet, mutta sen sijaan hinnat ja sitä myötä firmojen voitot ovat kasvaneet.
– Sen sijaan, että hallitus ottaisi tästä opikseen, se on tuomassa nyt eduskuntaan lakiesityksen, jolla Kela-korvauksia nostetaan vieläkin korkeammalle tasolle, Pekonen ihmetteli.
”Tämä on hulluinta politiikkaa, mitä Suomessa on koskaan nähty.”
– Suunnilleen sama summa, mitä korottamiseen käytetään, leikataan pois perusterveydenhuollon hoitotakuusta. Tämä tarkoittaa sitä, että hoitoonpääsy heikkenee ja hidastuu. Tämä on hulluinta politiikkaa, mitä Suomessa on koskaan nähty.
Pekonen kritisoi myös hallituksen aikeita leikata sairauspäivärahaa.
– He jopa sanovat, että sairauspäivärahaa leikkaamalla on tarkoitus kannustaa ihmisiä töihin. Ajatelkaa mikä maailmankuva!, Pekonen sanoo.
– Selkeimmin sote-hanskat näyttää pudottaneen perussuomalaiset, joiden vastuuministeri on ajautunut täysin päätöksenteon ulkopuolelle. Valtiovarainministeri Purra taas keskittyy edellisen hallituksen syyttelemiseen samalla kun kokoomus lapioi verorahoja terveysjäteille.
Kansalaisyhteiskuntaa vastaan
Turkulainen kansanedustaja Timo Furuholm arvioi hallituksen hyökkäävän hyökkäykseen suomalaista kansalaisyhteiskuntaa kohtaan.
– Vaikuttaa siltä, että hallitus ajaa tietoisesti ja systemaattisesti alas suomalaista moniäänistä kansalaisyhteiskuntaa, sillä järjestöjen rahoitusta leikataan lähes kaikilla hallinnonaloilla, Furuholm sanoi Joensuussa.
Furuholm painotti, että kansalaisjärjestöillä on arvokasta osaamista, tavoittavuutta ja moniäänisyyttä.
– Kokoomus ja RKP ovat siunanneet tämän perussuomalaisen politiikan, jossa aktiivinen kansalaisyhteiskunta nähdään uhkana, etenkin vastuullisuutta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia vaalivat toimijat. Näyttää siltä, että hallituksen kova politiikka on allerginen sen toimintaan kriittisesti suhtautuville tahoille, hän sanoi.
– Näyttää myös siltä, että maamme hallituksessa ei joko tiedetä tai sitten vaan olla kiinnostuneita esimerkiksi sote-järjestöjen roolista koko palvelujärjestelmässämme.
”Pitäisi leikata päästöjä”
Helsinkiläinen kansanedustaja Mai Kivelä nosti esiin ympäristökysymykset.
– Orpon hallitus leikkaa ihmisiltä, kun pitäisi leikata päästöjä, hän totesi.
– Ekokriisiä ei kuitenkaan voi unohtaa, ja ilmastotoimet eivät voi odottaa.
Kivelä pitää Suomen ilmastotavoitteiden kannalta keskeisimpänä pikaisia toimia hiilinielun pelastamiseksi. Hän katsoo, että hallitus ei voi väistää keskustelua hakkuiden rajoittamisesta, mikäli se haluaa noudattaa lakiin kirjattua ilmastotavoitetta.
– Hallitus suojelee suurpääomia, kun pitäisi suojella luontoa. Ympäristöministeri tavoittelee työpaikan vaihtoa, kun pitäisi tavoitella ilmastotavoitteen saavuttamista, Kivelä luetteli.
Hän viittasi ympäristöministeri Kai Mykkäsen (kok.) päätökseen hakea Espoon kaupunginjohtajaksi kesken hallituskauden.
Toivoa nuorille
Eduskuntaan nyt palaava Pia Lohikoski kritisoi voimakkaasti ammatilliseen koulutukseen ja asumiseen kohdistuvia leikkauksia. Ammatillisesta koulutuksesta leikataan sata miljoonan euroa.
– Suomessa pitää pystyä tarjoamaan nuorille toivoa hyvästä ja turvallisesta tulevaisuudesta. Työelämästä, joka kantaa, ja jonka varaan voi rakentaa elämäänsä. Sekä tukemaan juuri nyt muuttuvassa maailmassa seuraavaa työpaikkaansa etsiviä, Lohikoski sanoi.
Hän arvosteli lisäksi hallituksen aietta lakkauttaa Valtion asuntorahaston ja ARA:n, joilla on lainoitettu ja tuettu kohtuuhintaisten asuntojen tuotantoa.
– Hallitus on leikkauspolitiikallaan hylkäämässä parhaat keinot Suomen talouden suunnan kääntämiseksi, ja se tulee lopulta todella kalliiksi etenkin nuorille, joiden pitäisi voida rakentaa koulutuspohjaansa, itsenäistä asumistaan ja koko tulevaisuuttaan tässä ajassa, sanoi Lohikoski.
Lisää työttömiä
Toinen tuore kansanedustaja, oululainen Jessi Jokelainen ei usko hallituksen talouspolitiikan johtavan talouden tasapainoon. Jokelaisen mukaan lupaukset sadastatuhannesta uudesta työllisestä ja talouden tasapainosta eivät näytä toteutuvan. Suunta on päinvastainen.
– Tähän mennessä tuloksena on lähes 40 tuhatta uutta työtöntä ja yli 53 tuhatta avointa työpaikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Hallitus ei näytä uskovan, että raju leikkauspolitiikka syventää ja pitkittää talouden ongelmia, toteaa Jokelainen.
Jokelaisen mukaan leikkaukset eivät kohdistu suomalaisiin tasapuolisesti.
– Lapsiperheet, opiskelijat, yksinhuoltajat, alentuneen työkyvyn ihmiset ja naisvaltaisten alojen työntekijät kärsivät hallituksen päätöksistä eniten – siis tavalliset suomalaiset, Jokelainen sanoo.
Nato-jäsenyys maksaa
Kolmas eduskunnassa eurovaalituloksen seurauksena nyt aloittava kansanedustaja Johannes Yrttiaho puuttui Suomen Nato-jäsenyyteen.
– Vielä reilut kaksi vuotta sitten EK ja muut elinkeinoelämän järjestöt intoilivat Suomen Nato-hakemuksesta ja ajoivat jäsenyyttä väittämällä Suomen maariskin sen myötä pienenevän. Lupailtiin investointeja, hän sanoi.
– Nyt näyttää käyneen juuri päinvastoin, aivan kuten me Nato-jäsenyyttä arvostelleet ennakoimme.
Hän totesi valtiontaloutta painavan yhä enemmän sotilas- ja turvallisuusmenot, jotka on yli kaksinkertaistettu lyhyessä ajassa. Hän muistutti siitä, että ensi vuodelle esitetään 250 miljoonaa lisää aseisiin, vaikka muualta leikataan.
Kesäkokous jatkuu vielä perjantain ajan.