Käännytyslain ja DCA-sopimuksen ympärillä käytävä keskustelu osoittaa jälleen todeksi vasemmistoliiton ex-kansanedustaja Markus Mustajärven lausahduksen.
– Oikeisto ei halua ymmärtää isänmaallista vasemmistoa. Tuntuu, että olemme palaamassa 1930-luvulle, Mustajärvi sanoi KU:n haastattelussa vuosi sitten.
Tällä hetkellä hallitus yrittää runnoa läpi ihmisoikeussopimusten vastaista käännytyslakia, jonka turvin Suomi voisi väliaikaisesti estää turvapaikanhaun itärajalla. Hallitus perustelee asiantuntijoiden vastustamaa lakihanketta kansallisella turvallisuudella. Lakia vastustaneita kansanedustajia on syytetty Suomen asettamisesta vaaraan.
Lakia vastustaneet vasemmistoliiton kansanedustajat ovat nostaneet esiin, että käännytyslaki on paitsi kansainvälisen oikeuden vastainen myös epäinhimillinen. Se asettaa myös suomalaiset rajavartijat mahdottomaan asemaan, koska he joutuisivat kansallisen lain nojalla toimimaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti.
– Se, että väitetään, että kansallisen turvallisuuden nimissä on pakko jättää välittämättä siitä, mitä kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa lukee, on retoriikkaa, joka paremmin sopii nimenomaan sinne Venäjälle kuin Suomeen, tiivisti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Iltalehden haastattelussa kesäkuun loppupuolella.
Joku voisi sanoa, että käännytyslain hyväksyminen asettaa Suomen oikeusvaltion vaaraan. Se ei nykyisessä ilmapiirissä kuitenkaan kelpaa perusteluksi.
– ”kansallisen turvallisuuden” nimissä voi nyt tehdä mitä tahansa, jopa sen turvallisuuden vastaisia tekoja, kunhan gallup näyttää kansan mielipiteen olevan lain takana ainakin jollain kysymyksenasettelulla, tiivisti vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo X-palvelussa.
Vastaan kysymykseeni: ”kansallisen turvallisuuden” nimissä voi nyt tehdä mitä tahansa, jopa sen turvallisuuden vastaisia tekoja, kunhan gallup näyttää kansan mielipiteen olevan lain takana ainakin jollain kysymyksenasettelulla.
— Jussi Saramo (@jussisaramo) June 30, 2024
Yksi ääni Venäjällä
Heinäkuussa eduskunta hyväksyy myös Suomen ja Yhdysvaltain välisen DCA-sotilassopimuksen. Sen myötä Suomi avaa 15 aluetta yhdysvaltalaisten sotilaiden käyttöön.
DCA-sopimuksen puolesta puhuu moni asia, mutta samalla sitä voi hyvin perustein vastustaa. Ongelma on, että vastustajiin isketään helposti putinisti-leima.
Tästä päästään jälleen Mustajärven kommenttiin. Oikeiston on vaikea ymmärtää, että joku saattaa vastustaa Suomen nykyisiä ulko- ja turvallisuuspoliittisia linjauksia. Suomi sitoo itsensä monin tavoin Yhdysvaltoihin, joka on kaikkea muuta kuin vakaa toimija nykyään.
Moniääninen yhteiskunta on hyväksi. Yhden totuuden yhteiskunta löytyy Suomen itärajan takaa, sielläkään ei hallituksen linjan kritisoijia ymmärretä.