Vasemmistoliiton kansanedustaja Timo Furuholm pitää mahdottomana hyväksyä sitä, että elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) on ministerin asemassa toistuvasti hyökännyt mediaa vastaan välttääkseen vastuun omasta toiminnastaan.
Oppositiopuolueet vasemmistoliitto, sosialidemokraatit ja vihreät jättivät tiistaina yhdessä välikysymyksen Rydmanin asemasta.
– Hallituksen on kyettävä vastaamaan siihen, hyväksyykö se ministeriltä tämän kaltaisen painostuksen, jonka ilmeisenä tarkoituksena on välttää vastuu nuoriin naisiin ja tyttöihin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä, Furuholm sanoo.
”Rydmanin toiminta ministerin valta-asemasta käsin ei vastaa ministeriltä edellytettävää käytöstä.”
Taustalle on Helsingin Sanomien kaksi vuotta sitten julkaisema juttu, jossa useat naiset kertoivat Rydmanin lähennelleen heitä tavalla, jonka he olivat kokeneet ahdistavana heidän ollessaan alaikäisiä tai merkittävästi Rydmania nuorempia.
Asiasta päätyi syyttäjän harkittavaksi sekalainen nippu syytöksiä. Kaikki vireillä olleet rikosprosessit toimittajia, todistajia sekä itse Rydmania kohtaan päättyivät lopulta syyttämättäjättämispäätöksiin.
Hesarin syyttelyä
Furuholm muistuttaa siitä, että Rydman on ministerinä toimiessaan syyttänyt muun muassa Helsingin Sanomia “törkeiden valheiden levittämisestä” ja verrannut lehteä moottoripyöräjengiin, joka pitää “omasta vaihtoehtototuudestaan kiinni”.
Rydmanin mukaan kyseessä oli “häväistysartikkeli, joka oli todistettavasti sisällöltään valheellinen”. Furuholm painottaa sitä, että syyttäjä ei kuitenkaan yhdenkään Rydmanin valheeksi kutsuman väitteen osalta kyennyt löytämään todennäköisiä syitä epäillä lähteiden valehdelleen.
– Näyttää siltä, että rikosprosessin nimenomaisena tarkoituksena on ollut median painostaminen ja hiljentäminen. Vasemmistoliiton mielestä ministerin asemassa tehtyjä häikäilemättömiä hyökkäyksiä riippumatonta mediaa, toimittajia ja yksittäisiä ihmisiä kohtaan on mahdotonta hyväksyä, Furuholm sanoo.
– Toivon, että jokainen kansanedustaja miettii vakavasti minkälaisen viestin se lähettää, mikäli eduskunta kaiken ilmi tulleen jälkeen antaa luottamuksensa ministeri Rydmanille.
Rehelliseksi tunnettu henkilö?
Välikysymyksessä muistutetaan lisäksi siitä, että perustuslain mukaan ministereiden on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Siinä kysytään, onko ihmisellä, joka on toistuvasti käyttänyt poliittista valta-asemaansa hakeutuakseen huomattavasti nuorempien naisten ja alaikäisten tyttöjen seuraan ja käyttäytynyt heitä kohtaan epäasiallisesti ja ahdistavasti, perustuslain mukaiset edellytykset toimia ministerinä
Välikysymyksessä tiedustellaankin, katsooko pääministeri, että Wille Rydman on soveltuva toimimaan ministerinä ja edustamaan Suomea ja nauttiiko ministeri Rydman muiden hallitusryhmien täyttä luottamusta.
Myös sitä kysytään, onko hallituksen mielestä hyväksyttävää, että Rydman on ministerin näkyvyyttä ja arvovaltaa hyväksikäyttäen mustamaalannut hänen toiminnastaan kertoneita yksityishenkilöitä ja mediaa.
– Rydmanin toiminta ministerin valta-asemasta käsin ei vastaa ministeriltä edellytettävää käytöstä, välikysymyksessä arvioidaan.
Valheellisia syytöksiä?
Välikysymys pureutuu myös Rydmanin someviestittelyyn ja lausuntoihin sen osalta, mitä hän on todennut mediasta ja yksityishenkilöistä julkisesti.
– Hyväksyykö hallitus sen, että ministerin asemassa voi levittää toistuvasti valheellisia syytöksiä mediasta ja yksityishenkilöistä ja pyrkiä masinoimalla vaientamaan yksittäisiä toimittajia omaa etuaan ajaakseen?, välikysymys tiedustelee.
Myös julki tuotujen yksityisviestien sisältöä ihmetellään.
– Miten ministeri Rydmanin yksityisviestit, joissa on rasistista ja antisemitististä sisältöä, vaikuttavat ministeri Rydmanin edellytyksiin edustaa Suomen ulkomailla, esimerkiksi Suomen tärkeimmässä kauppakumppanimaassa Saksassa?, välikysymyksen tekijät kysyvät.
Mitä pääministeri sanoo?
Välikysymys muistuttaa myös siitä, että Rydman vaihtoi puoluetta pois kokoomuksesta ja toimii nyt Suomen elinkeinoministerinä perussuomalaisten mandaatilla.
– Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on mediassa kertonut, että Rydman ei voisi toimia kokoomuksen ministerinä. Tämä siitä huolimatta, että Suomessa presidentti nimittää ministerit nimenomaan pääministerin ehdotuksen mukaisesti, välikysymys kertaa.
Se pohtii myös hallituspuolue RKP:n suhtautumista tilanteeseen. Viikon vaihteessa Rkp:n puheenjohtajaksi valittu Anders Adlercreutz totesi heti valintansa jälkeen, ettei Rydman voisi toimia RKP:n ministerinä tai eduskuntaryhmässä.
– Muiden hallituspuolueiden johtajien reaktioista Rydmaniin herää kysymys, miten hyvin Rydman voi hoitaa tehtäväänsä, kun päähallituspuolue ja hallituskumppani eivät häntä ministeriksi valitsisi, välikysymys huomauttaa.
Vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén toteaa tiedotteessaan tiistaina, että pääministeri ei voi väistää kysymystä Rydmanin asemasta vain menemällä Perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran selän taakse piiloon.
Forsgéninkin mielestä Rydmanin käytös jutun kirjoittaneita toimittajia ja jutussa haastateltuja henkilöitä kohtaa ei ole soveliasta saati hyväksyttävää.
Eduskunta on jo kertaalleen äänestänyt elinkeinoministeri Rydmanin luottamuksesta. Silloin aiheena oli rasismi.