Oppositiopuolueet vasemmistoliitto, sosialidemokraatit ja vihreät jättävät ensi tiistaina yhdessä välikysymyksen elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) asemasta.
– Eduskunnan on nyt syytä keskustella, onko ministeri Rydmanin toiminta hänen ministeriaikanaan ollut sellaista, jota ministerin asemassa olevalta edellytetään, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoo.
– Vasemmistoliiton mielestä ministerin asemasta tehdyt häikäilemättömät hyökkäykset riippumatonta mediaa, toimittajia ja yksittäisiä ihmisiä kohtaan ovat kestämättömiä.
Taustalle on Helsingin Sanomien kaksi vuotta sitten julkaisema artikkeli, jossa kerrottiin Rydmaniin kohdistuneesta epäilystä, joka koski seksuaalisesti ahdistavasta käytöksestä alaikäisiä tyttöjä kohtaa.
Asiasta päätyi syyttäjän harkittavaksi sekalainen nippu syytöksiä. Kaikki vireillä olleet rikosprosessit toimittajia sekä itse Rydmania kohtaan päättyivät lopulta syyttämättäjättämispäätöksiin.
Eri säännöt?
Välikysymyksen tekijät arvioivat, että viimeaikaisten tapahtumien ja pääministeri Petteri Orpon (kok.) julkisuuteen antamien kommenttien vuoksi on noussut varteenotettava epäilys siitä, nauttiiko ministeri Rydman pääministerin ja kaikkien hallitusryhmien luottamusta.
Orpo sanoi Helsingin Sanomissa keskiviikkona , että Rydman ei voisi toimia hallituksessa kokoomuksen ministerinä. Hän kuitenkin totesi myös, ettei hänellä pääministerinä ole sananvaltaa perussuomalaisten ministerivalintoihin.
– Voiko pääministerin mielestä hallituksessa olla ministeri, johon pääministerillä ei ole luottamusta ja jota ei koske samat eettiset säännöt kuin muita?,Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kysyy.
– Onko niin, että Rydman ei tee yhteistyötä pääministerin kanssa? Voiko pääministeri johtaa hallitusta niin, ettei tarvitse tehdä yhteistyötä elinkeinoministerin kanssa?
Mustamaalausta
Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajan Atte Harjanteen mielestä tällaista asiaa ei oikeastaan pitäisi olla tarpeen käsitellä välikysymyksellä.
– Ministerinä on henkilö, joka on paitsi aikanaan käyttäytynyt asiattomasti, myös ministerin asemasta pyrkinyt mustamaalaamaan töitään tekeviä toimittajia ja vapaata mediaa, hän toteaa.
– Rydmanin oman puolueen, pääministerin ja hallituskumppaneiden pitäisi osata vetää johtopäätökset siitä, mikä on ministerinä sopivaa ja mikä ei. Sellaista ei kuitenkaan ole nähty, joten välikysymys on tarpeen, jotta pääsemme kuulemaan missä hallituksen mielestä rajat kulkevat, Harjanne sanoo.
Turvallista tilaa
Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt vaativat, että Rydman eroaa itse.
– Haluamme korostaa, että seksuaalisesti ahdistavaa käytöstä voi tapahtua myös ilman varsinaisen rikoksen tunnusmerkistön täyttymistä, järjestöt toteavat perjantaina Instagramissa.
– Edustuksellisessa demokratiassa on kyse kansan luottamuksesta eikä ministeri Rydmanin käytöstä voida katsoa millään arvovaltaiseen tehtävään sopivana. Perussuomalaisten kyvyttömyys löytää luotettava henkilö omasta puolueestaan ministerin tehtävään on myös huolestuttavaa.
Mukana vaatimuksessa ovat Vasemmistonuoret, Demarinuoret, Keskustanuoret ja Vihreät nuoret sekä Vasemmisto-opiskelijat, Demariopiskelijat ja Keskustaopiskelijat. Hallituspuolueiden nuorisojärjestöistä mukana on Svensk Ungdom.
– Ihmettelemme Petteri Orpon kyvyttömyyttä johtaa valtioneuvostoa, jonka kokoomusministerinä Rydman ei voisi toimia, mutta saman hallituksen toisen puolueen ministerinä siitä huolimatta voi, järjestöt toteavat.
– Orpon johtajuus on ollut hävettävän heikkoa koko hallitusvuoden rasismikohuista lähtien ja on ristiriitaista väittää voivansa vaikuttaa vain kokoomuksen ministerikokoonpanoon kun pääministerin tulisi johtaa koko valtioneuvostoa.
Järjestöt vaativat Orpoa laittamaan rajat Rydmanille.
– Häirinnästä vapaan ja turvallisen poliittisen toimintaympäristön vuoksi vaadimme, että elinkeinoministeri Wille Rydman eroaa ministerin tehtävistä, ne sanovat.
”Hieno juttu”
– Hieno juttu!, Rydman kommentoi keskiviikkona viestipalvelu X:ssä mahdollisuutta, että vasemmistoliitto esittää hänelle epäluottamusta.
– Päästään kumoamaan vääriä väitteitä mahdollisimman avoimesti ja yksityiskohtaisesti. Toki eduskunta on aivan väärä areena näitä käsitellä, mutta itse asia on tärkein. Jos vasemmisto näin haluaa, niin tehdään se sitten oikein eduskunnassa, hän kirjoitti.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi torstaina Iltalehdessä, että Rydman nauttii hänen ja perussuomalaisten luottamusta.
Hallituspuolue RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Otto Andersson myös totesi Demokraatissa, että Rydman ei voisi olla RKP:n eduskuntaryhmän jäsen. Hän kuitenkin totesi eduskuntaryhmänsä äänestävän hallituksen jatkon puolesta.
Välikysymys luetaan eduskunnassa ensi tiistaina. Hallituksen on vastattava siihen 3. heinäkuuta mennessä.