Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela arvostelee hallituksen arvonlisäveropäätöksiä, jotka heikentävät suomalaisten pienyritysten toimintaedellytyksiä ja kannattavuutta. Koskela jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtama oikeistohallitus kertoi huhtikuun kehysriihen yhteydessä, että se aikoo korottaa yleisen arvonlisäverokannan 24 prosentista 25,5 prosenttiin jo tulevan kesän jälkeen.
Ei kovin yrittäjämyönteistä
”Onko sukupuolivaikutusten arviointi jälleen jätetty tekemättä?”
Jo aiemmin hallitus kertoi suunnitelmasta siirtää 10 prosentin verokannassa olevat palvelut ja tuotteet 14 prosentin kantaan. Toissa viikolla hallitus ilmoitti lisäksi pienyrittäjien verotuksen kiristämisestä, kun arvonlisäverotuksen niin sanotusta alarajahuojennuksesta luovutaan ilman mitään kompensoivaa kädenojennusta pienyrittäjille.
Huojennus on parantanut alle 30 000 euron liikevaihdolla toimivien yritysten ja yrittäjien toimintaedellytyksiä ja kannattavuutta.
– Yrittäjämyönteisenä itseään markkinoiva hallitus torppaa pienten yritysten kasvun ja vaikeuttaa pien- ja yksinyrittäjien arkea. Tällä ei ole tietenkään mitään tekemistä yrittäjämyönteisyyden kanssa, Koskela sanoo.
Liittyy direktiiviin
Arvonlisäveron alarajahuojennuksen poisto liittyy EU-direktiiviin, joka edellyttää huojennuksen poistoa. Direktiivi ei kuitenkaan estäisi nostamasta alv-velvollisuuden alarajaa.
– Nyt kannattaisi nostaa alv-velvollisuuden alarajan 15 000 eurosta esimerkiksi 30 000 euroon kompensoimaan direktiivin edellyttämää alarajahuojennuksen poistoa ja tukemaan pien- ja yksinyrittäjiä, Koskela vinkkaa ja toteaa, että alv-velvollisuuden alarajan nostoa ovat suositelleet myös muun muassa Verohallinto, EK, Suomen yrittäjät sekä Suomen hiusalan ammattilaiset ja yrittäjät sekä Suomen Naisyrittäjät.
Osuu naisiin
Koskela kiinnittää huomiota myös siihen, että hallituksen toimet osuvat erityisen raskaasti naisvaltaisille palvelualoille sekä taide- ja kulttuurialalle.
Kulttuuritoimijat tulevat kärsimään 10 prosentin verokannassa olevien palveluiden ja tuotteiden nousemisesta 14 prosenttiin, joka tulee koskemaan muun muassa kirjoja, elokuvanäytöksiä sekä keikka- ja konserttilippuja.
– Kaikki yritykset eivät pysty siirtämään alv-korotusta hintoihin. Vaikeassa tilanteessa ovat esimerkiksi parturi-kampaamoalan toimijat: Hintojen noustua ihmiset ovat muuttaneet kulutuskäyttäytymistään jo ennen alv-korotusta, ja nyt on aito riski, että kysyntä vähenee edelleen nimenomaan naisvaltaisilla palvelualoilla, Koskela sanoo.
– Onko sukupuolivaikutusten arviointi jälleen jätetty tekemättä?
Koskela huomauttaa, että hallitusohjelma sisältää useita mainintoja yrittäjämyönteisyydestä, mutta maininnat ovat ristiriidassa tosielämän kanssa.
– Jälleen saamme huomata, että oikeiston käsitys yrittäjämyönteisyydestä koskee vain kaikkein suurimpia yrityksiä. Pien- ja yksinyrittäjille on luvassa kylmää kyytiä.