Suomen ja Yhdysvaltain välinen puolustusyhteistyösopimus Defense Cooperation Agreement eli DCA-sopimus on pian etenemässä eduskunnan käsiteltäväksi.
– Hallitus antanee esityksensä eduskunnalle lähiviikkoina. Sopimus itsessään ei muutu, se joko hyväksytään tai hylätään, mutta olennaista eduskunnan päättämät rajaukset ja tulkinta, kertoo KU:lle vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen Jussi Saramo.
– Tässä vaiheessa eduskunnalla on vielä täysi valta ja sen pitää varmistaa, että niin on jatkossakin, Saramo kertoo.
Varuskunnistamme Yhdysvaltain käyttöön luovutettujen alueiden pitää olla sellaisia, että tiedämme, mitä siellä varastoidaan ja tehdään.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä toivoo vielä selvennyksiä tai tarkennuksia kahteen DCA-sopimukseen liittyvään asiaan.
Jussi Saramon mukaan on oltava täysi varmuus, että Suomen maaperällä ei voi tehdä rikoksia ilman Suomen lakien kanssa linjassa olevia rangaistuksia.
Lisäksi Saramon mukaan on tärkeää tietää, mihin Yhdysvaltojen käyttöön luovutettavia alueita käytetään.
– Varuskunnistamme Yhdysvaltain käyttöön luovutettujen alueiden pitää olla sellaisia, että tiedämme mitä siellä varastoidaan ja tehdään, eikä esimerkiksi Suomen lakien vastaisia materiaaleja voida tänne tuoda, Saramo toteaa.
Ei varauksetonta tukea vasemmalta
Saramo näkee DCA-sopimuksen hyvänä puolena sen, että se vähentää tarvetta Suomen omille aseostoille, koska se mahdollistaa tavanomaisten aseiden varastoinnin Suomeen. Sopimus myös luo valmiuden ottaa nopeasti apua vastaan.
– Se valmius on siksikin tärkeä, että vältymme vierailta tukikohdilta, jollaisia muissa Naton rajavaltioissa on.
Varauksetonta ei vasemmistoliiton tuki DCA:n hyväksymiselle silti ole.
Millaisessa tilanteessa vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei sitten olisi valmis hyväksymään DCA-sopimusta?
– Mikäli DCA mahdollistaa laajat valvonnan ulottumattomissa olevat alueet, jotka lisäisivät jännitteitä ja lisätä maaperämme turvattomuutta ja mikäli päätösvalta alueiden koosta ja rajoitteista siirtyisi eduskunnalta hallitukselle, emme voisi sopimusta hyväksyä, Jussi Saramo kertoo.
– Koska puolustuksemme rakenne on kokonaisuus, tulisi DCA-sopimus haitallisemmaksi myös, mikäli siitä huolimatta Suomi tavoittelisi maaperällemme eteentyönnettyjä tukikohtia tai hyväksyisi ydinaseiden kauttakulun, hän toteaa.