Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen varoittaa aikuiskoulutustuen lakkauttamisen vaikuttavan katastrofaalisesti sote-alan työvoimapulaan.
Pekonen jätti tänään tiistaina työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa vastalauseen aikuiskoulutustuen lakkauttamista koskevaan mietintöön yhdessä muiden oppositiopuolueiden kansanedustajien kanssa.
– Tässä tilanteessa pitäisi tehdä kaikki voitava sote-alan työvoimapulan ratkaisemiseksi, mutta hallitus on päättänyt toimia täysin päinvastoin ja lähtee aktiivisesti heikentämään tilannetta työnantajienkin varoituksista huolimatta. Vastuuttomampaa politiikkaa on vaikeaa kuvitella, Pekonen sanoo.
”Varoitukset kaikuvat kuuroille korville.”
Kriittinen vaikutus palveluihin?
Oppositioryhmien vastalauseen mukaan kuulemisissa valiokunnalle painotettiin sitä, että tuen lakkauttaminen hallituksen tarjoamalla aikataululla voi olla jopa kriittinen vaikutus palveluiden saatavuuteen. Hallitusohjelman mukaan sen on määrä tulla voimaan tänä vuonna.
Muun muassa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on ilmaissut vakavan huolen aikuiskoulutustuen lakkauttamisen seurauksista ja varoittanut sen pahentavan kuntien ja hyvinvontialueiden työvoimapulaa.
– Valiokunnassa varoitukset kaikuvat kuuroille korville, kun hallituspuolueet runnovat ideologisia esityksiään läpi seuraamuksista piittaamatta, Pekonen sanoo.
Korvaava malli puuttuu
Työllisyysrahaston tilastojen mukaan vuonna 2023 sosiaali- ja terveysalalla opiskeli yhteensä 10 801 aikuiskoulutustuen saajaa. Heistä 64 prosenttia kouluttautui toiselta ammattialalta sosiaali- ja terveysalalle ja 36 prosenttia oli sosiaali- ja terveysalan jatkokouluttautujia. Sote-alalta toiselle alalle kouluttautuvia oli vuonna 2023 yhteensä 2 218, jolloin positiivinen nettovaikutus sote-alalle oli yli 5000 henkilöä vuodessa.
Pekonen muistuttaa työministeri Arto Satosen (kok.) vedonneen toistuvasti siihen, että aikuiskoulutustukea käytetään myös sote-alalta pois kouluttautumiseen.
– Työministeri tuntuu ajattelevan hoitajien ja muiden sote-ammattilaisten olevan jotain karjaa, jota voidaan tökkiä takaisin omaan karsinaan, Pekonen toteaa.
– Jos alan vaihtaminen aikuiskoulutustuen kautta estetään, onko ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle joutuminen parempi vaihtoehto?.
Oppositioryhmien vastalauseessa huomautetaan, ettei aikuiskoulutustuen luvattua korvaavaa mallia ole vielä edes näköpiirissä. Oppositioryhmät arvioivat, että kaavaillun mallin lainapainotteisuus ei tee kouluttautumisesta houkuttelevaa etenkään matalapalkkaisissa ammateissa.
– On täysin käsittämätön ajatus, että lähihoitajaksi lähdettäisiin laajasti opiskelemaan lainarahalla. Kaiken lisäksi kun tätä niin sanottua korvaavaa mallia ei ole edes tulossa vielä vuosiin, hallitus tulee syventämään koko kautensa ajan työvoimapulaa kestämättömällä tavalla, Pekonen sanoo.