Vasemmistoliiton kansanedustaja Timo Furuholm kritisoi rajusti pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman oikeistohallituksen päätöstä rajoittaa lakko-oikeutta.
Kritiikki liittyy eduskunnan keskiviikkona tekemään päätökseen päätökseen hyväksyä laki, jolla rajoitetaan sekä myötätuntotyötaisteluita että rajataan poliittisten työtaisteluiden kestoa korkeintaan 24 tuntiin.
Furuholm toteaa, että laki sisältää muiden heikennysten joukossa myös esimerkiksi niin sanottujen lakkosakkojen määrääminen suoraan työntekijöille.
”Hallitus pyrkii murtamaan tulevan vastarinnan jo etukäteen.”
– Lähdetään liikkeelle tosiasioista: poliittiset lakot eivät ole olleet Suomessa ongelma, hän muistuttaa keskiviikkona lähettämässään tiedotteessa.
– Ennen tätä kevättä niitä on ollut lähinnä Sipilän hallituskaudella.
Furuholm pitääkin selvänä yhteyttä Orpon hallituksen ja aiemman Sipilän hallituksen välillä.
– Niitä yhdistää yksipuolinen saneluun perustuva pyrkimys heikentää työntekijöiden asemaa. Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on ollut sopia asioista neuvottelemalla ja vastapuolta silmiin katsoen – sen hallitus on nyt unohtanut, Furuholm sanoo.
Furuholm muistuttaa siitä, että demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluu kiinteästi oikeus osoittaa mieltä sekä mahdollisuus tukea solidaarisesti eri ryhmien pyrkimyksiä omien oikeuksiensa puolustamisessa. Hänen mukaansa kysymys on myös äänestäjien kuluttajansuojasta, johon kuuluu oikeus kritisoida myös istuvan hallituksen politiikkaa.
– Lakko-oikeuden rajaaminen on demokratian irvikuva. Ensin kääntyi perussuomalaisten, RKP:n ja KD:n takki vaalilupauksissa ja nyt hallitus on runnonut rajauksen läpi ennen muiden työelämäheikennysten marssittamista eduskuntaan, hän sanoo.
– Pelikirja on selvä: työntekijöiden demokraattisia perusoikeuksia rajoittamalla hallitus pyrkii murtamaan tulevan vastarinnan jo etukäteen, tasoittaen tietä työnantajaosapuolen yksipuoliselle sanelulle.