Vasemmistoliitto nostaa nuorten tilanteen yhdeksi kesäkuun eurovaalien pääteemaksi. Puolueen puheenjohtaja Li Andersson vaati vaalikampanjan avajaisissa lauantaina päättäväistä politiikkaa nuorten työllisyyden parantamiseksi ja mielenterveyskriisiin puuttumiseksi. Hän edellytti myös vahvaa ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa nuorten tulevaisuuden turvaamiseksi.
– Nuorten tulevaisuudenuskoa koettelee tällä hetkellä niin sodat ja konfliktit, ilmastonmuutos kuin kasvava eriarvoisuus, Andersson totesi Helsingissä Narinkkatorilla.
– Siksi olemme nostaneet nuoret yhdeksi eurovaalien pääteemaksi. Nuorten painoarvo on liian vähäinen EU:n päätöksenteossa, vaikka kyse on tulevaisuudesta.
”Nuorten painoarvo on liian vähäinen EU:n päätöksenteossa.”
Työttömyydestä turhautumista
Vasemmistoliitto katsoo lisäksi, että talouskurin palaaminen eurooppalaiseen talouspolitiikkaan uhkaa tarkoittaa leikkauksia niin koulutukseen, sosiaaliturvaan kuin terveydenhuoltoon. Se osuisi puolueen mukaan kipeästi juuri lasten ja nuorten elämään.
Puolue näkee myös monissa EU:n jäsenmaissa korkealla tasolla olevan nuorisotyöttömyyden aiheuttavan turhautumista, näköalattomuutta ja syrjäytymistä sekä horjuttavan yhteiskunnan vakautta.
– Tarvitsemme päättäväistä Euroopan tason politiikkaa, jolla parannetaan nuorten mahdollisuuksia työllistyä. Kysymys on mahdollisuudesta aloittaa ja elää omaa elämää, Andersson sanoi.
– Työstä on myös saatava asianmukainen palkka. Siksi pidän tärkeänä jatkaa EU-tason toimenpiteitä palkattomien harjoitteluiden kieltämiseksi.
Ei ole varaa olla toimeton
Andersson nosti nuorten mielenterveyskriisin korjaamisen yhdeksi EU:n tärkeimmistä tehtävistä. Hän muistutti siitä, että tutkimusten mukaan puolella nuorista eurooppalaisista on ongelmia mielenterveyden kanssa, ja masennuksesta kärsivien nuorten osuus on kaksinkertaistunut.
– Kyseessä ei ole vain suomalaisia nuoria koskettava ilmiö, hän totesi.
– Euroopalla ei ole varaa olla tekemättä mitään – ei taloudellisesti eikä ennen kaikkea inhimillisesti. Koko unionin tasolla tarvitaan politiikkaa, jolla vahvistetaan nuorten mielenterveyttä, parempaa ja vakaampaa työelämää, riittävää toimeentuloa ja ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa, joka takaa elämän jatkumisen maapallolla.
Ilmaston puolesta
Andersson myös muistutti siitä, että vahva ilmasto- ja ympäristöpolitiikka sekä päättäväinen luontokadon torjunta ovat jatkuvasti kyselyissä ensimmäisenä, kun puhutaan nuorille tärkeimmistä asioista poliittisessa päätöksenteossa.
– Kysymys ei ole vähemmästä kuin planeettamme elinkelpoisuudesta ja yhteiskuntien tulevaisuudesta. Silti näitä asioita ei oteta vieläkään riittävän vakavasti niissä pöydissä, joissa päätöksiä tehdään. Nuoret tulee saada vahvemmin mukaan päätöksentekoon sekä ongelmien määrittelyyn Euroopan unionissa, hän sanoi.