Vasemmistoliiton kansanedustaja ja eduskunnan lakivaliokunnan jäsen Minja Koskela arvioi, että naisvankien taide- ja kulttuurilähtöinen kuntoutus tulee turvata nykyistä pitkäjänteisemmin.
– Nainen on sukupuolensa takia rikollisissa piireissä usein monella tavalla alisteisessa asemassa. Monella naisvangilla on taustallaan hyvin rankkoja kokemuksia lapsuudesta saakka, hän sanoo.
– Naiserityisen työn merkitys on viime vuosina tunnistettu aiempaa paremmin, mutta työ on edelleen kesken, Koskela sanoo.
”Taide on tarjonnut eheyttäviä, itseluottamusta kohottavia kokemuksia.”
Koskela jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen naisvankien kulttuurihyvinvoinnista sekä taiteen ja kulttuurin merkityksestä naisvankien kuntoutuksessa.
Lisää kulttuuria ja taidetta
Koskela painottaa sitä, että vankien kuntouttaminen on hedelmällisintä silloin, kun se aloitetaan jo vankeuden aikana ja sitä jatketaan keskeytyksettä vankilasta vapautumisen jälkeen. Hänen mukaansa naiserityinen kuntoutus on tärkeää esimerkiksi nivelvaiheessa siirryttäessä vankeudesta valvottuun koevapauteen.
Yksi keino vaikuttavuuden lisäämiseksi on viedä vankiloihin systemaattisemmin taide- ja kulttuurityötä.
– Saadut kokemukset taide- ja kulttuurilähtöisestä kuntoutuksesta ovat todella rohkaisevia. Naisvangit ovat saaneet esimerkiksi teatteria tekemällä keinoja käsitellä kipeitä kokemuksia sekä vankeusaikaa. Toisaalta taide on tarjonnut myös eheyttäviä, itseluottamusta kohottavia kokemuksia, Koskela sanoo.
Pienimuotoisuus vaikeuttaa toimintaa
Koskela harmittelee sitä, että vaikka kulttuuri- ja taidelähtöisestä toiminnasta on saatu vankiloissa hyviä kokemuksia, toiminnan pienimuotoisuus vaikeuttaa paitsi toiminnan saatavuutta, myös vaikuttavuuden jatkotutkimusta.
– Taide- ja kulttuurilähtöisen toiminnan pitkäjänteisyys tulee turvata myös naisvangeille nykyistä systemaattisemmin, hän toteaa.
– Naisvankien kulttuurihyvinvointisuunnitelma olisi tärkeä väline, joka ohjaisi hyödyntämään hyvinvointialueiden, kuntien ja järjestötoimijoiden tarjoamia kulttuurihyvinvointipalveluja nykyistä paremmin.