Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskelan mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman oikeistohallituksen keinovalikoima syventää luokkaeroja ja jakaa suomalaiset häviäjiin ja voittajiin.
Helsinkiläinen Koskela piti vappupuheen lapsuuden kaupunkinsa Lahden torilla.
– Suomi on edelleen luokkayhteiskunta vuonna 2024. Luokkien ilmenemismuodot ovat ajan kuluessa muuttuneet, mutta hallituksen poliittiset valinnat vahvistavat luokkaeroja, hän sanoi.
”Mikään määrä terapiaa ei riitä, jos toisella kädellä kasvatetaan pahoinvoinnin syitä.”
Hän totesi, että säästöjä haetaan kaikille tarkoitetuista palveluista.
– Tästä kärsivät ennen kaikkea pienituloiset ja sairaat ihmiset. Samaan aikaan Kela-korvausten subventoiminen hyödyttää niitä, joilla on lähtökohtaisesti varaa maksaa yksityisten palveluiden käytöstä, Koskela sanoi.
Hän huomautti siitä, että luokkapolitiikka ei jää pelkästään sotesektorille, vaan hallitus toteuttaa näennäiseen yksilönvapauteen perustuvaa valtapolitiikkaa myös muilla politiikan osa-alueilla.
– Työmarkkinoiden joustavuus ei lisäänny, mutta työntekijöiltä tullaan jatkossa odottamaan entistä useammin taipumista työnantajien tahtoon. Jos tämä ei ole luokkapolitiikkaa, en tiedä, mikä on, hän totesi.
Vaikuttaa lapsiin
Laura Meriluoto nosti vappupuheessaan esiin erityisesti lapset ja nuoret. Meriluoto puhui kotikaupungissaan Kuopiossa.
Hän muistutti siitä, että hallitus on jo aiemmin kasvattanut reilusti lapsiköyhyyttä.
– Kevään kehysriihi jatkoi samoilla linjoilla. Sen päätöksistä lapsiin, nuoriin ja perheisiin vaikuttavat esimerkiksi sosiaalihuollon 100 miljoonan leikkaukset sekä leikkaukset sosiaali- ja terveysalan järjestöille, hän arvioi.
– Nämä ovat juuri niitä palveluita, joissa tuetaan ja autetaan perheitä arjessa ja elämän kriiseissä. Nämä ovat juuri niitä palveluita, joiden kautta lapset ja nuoret voivat saada elämäänsä turvallisia aikuisia, apua joutuessaan koulukiusaamisen uhriksi tai tukea ja neuvoja teini-iän myrskyihin.
Meriluoto totesi hallituspuolueiden edustajien puhuvan vanhemmuuden tukemisesta sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnista, mutta hänestä teot ovat puheiden kanssa ristiriidassa.
– Mikään määrä terapiaa ei riitä, jos toisella kädellä kasvatetaan pahoinvoinnin syitä.
”Ei pysytä korjaamaan”
Helsinkiläinen kansanedustaja Veronika Honkasalo muistutti vappupuheessaan siitä, että oikeistohallituksen kurjistuspolitiikalle on vaihtoehto.
Honkasalo piti vappupuheen Karkkilassa. Hän nosti esiin erityisen huolen leikkauksista työntekijöiden oikeuksiin ja toimeentuloon.
– Nyt ollaan viemässä läpi niin massiiviset tavallisen palkansaajan asemaa heikentävät muutokset, ettei yksikään hallitus tämän jälkeen pysty niitä kokonaan korjaamaan. Se onkin oikeistohallituksen keskeinen ideologinen juoni, sillä säästöjä näillä työelämän heikennyksillä ei edes saada, Honkasalo sanoi.
Honkasalo totesi, että hallitus on perustellut politiikkaansa muun muassa toimiensa välttämättömyydellä.
– Minäpä sanon nyt ääneen: ei ole pakko. Ei ole pakko leikata pienituloisten toimeentulosta samalla, kun miljonäärien verotusta kevennetään, hän sanoi.
– Nämä ovat valintoja.
Varallisuus keskitetään rikkaille
Myös riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen kritisoi vappupuheessaan erityisesti hallituksen työmarkkina- ja sosiaalipolitiikkaa.
Pekonen puhui Hämeenlinnassa.
– Yli 40 000 ihmistä on pudotettu köyhyysrajan alapuolelle. Näistä suuri osa on lapsia. Pienituloisten kimppuun käytiin ensimmäisenä, hän totesi.
Pekonen kritisoi puheessaan ministereiden väitteitä siitä, että myös rikkaat osallistuisivat nyt sopeutustalkoisiin. Hän muistutti, että kun hallituksen veropäätökset lasketaan yhteen, kevenee ministerin tulotasolla verotus edelleen jopa 1000 eurolla vuodessa.
– Tätä politiikkaa ei voi perustella työllisyydellä, eikä sitä voi perustella julkisen talouden kestävyydellä. Kyse on puhtaasta luokkapolitiikassa, jossa mahdollisimman suuri osa varallisuudesta pyritään keskittämään rikkaille omistajille, Pekonen sanoi.