Luottamus arvioihin Suomen talouden tilasta vaihtelee osin paljonkin sen mukaan, kannattaako kyselyvastaaja hallitus- vai oppositiopuoletta. Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat luottavat asiassa keskimääräistä enemmän ammattiyhdistysliikkeeseen, kun taas kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat keskimääräistä enemmän maan hallitukseen, pääministeriin ja valtionvarainministeriöön.
Kunnallisalan kehittämissäätiön kevään 2024 Ilmapuntari-tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten näkemyksiä siitä, kuinka totuudenmukaisiksi eri tahojen puheet, lausunnot ja viestit koetaan Suomen talouden tilasta. Kyselyaineisto kerättiin huhtikuun alkupuolella.
Suomalaisiin luotetaan
Tiedotusvälineisiin uskoivat vähiten perussuomalaiset vastaajat.
Eniten luotetaan suomalaisiin taloustieteilijöihin ja tutkimuslaitoksiin. Neljä viidestä kyselyyn vastanneesta arvioi suomalaisten taloustieteilijöiden ja tutkimuslaitosten viestinnän totuudenmukaiseksi tai melko totuudenmukaiseksi.
Kaksi kolmesta luottaa myös valtiovarainministeriön virkamiesten, pankkien, kansainvälisten luottoluokittajien ja ulkomaisten taloustieteilijöiden lausumiin. Lisäksi enemmistö kansasta luottaa talousviestinnässä maan hallitukseen (57 %), tiedotusvälineisiin (55 %) ja pääministeriin (53 %).
Enemmistö suomalaisista arvioi kahdeksan tahon viestinnän maan talouden tilasta olevan ainakin melko totuudenmukaista. Minkään tahon viestintää ei suoranaisesti kyseenalaisteta. Toisaalta yhdenkään tahon sanomaa ei myöskään pidetä täysin totuudellisena.
Oppositiota epäillään
Kyselyssä paljastui kolme tahoa, joiden viestintään Suomen talouden tilasta enemmistö kansalaisista ei luota. Suomalaisista lähes joka toinen (48 %) arvioi ammattiyhdistysliikkeen viestit vain vähän tai ei lainkaan totuudelliseksi. Enemmän kuin kaksi viidestä kokee opposition (46 %) sekä työnantaja- ja yrittäjäjärjestöjen (44 %) viestinnän arveluttavaksi.
Myös läheisten puheisiin suhtaudutaan epäillen. Alle puolet arvioi läheisten ihmisten viestit jollakin tavalla paikkansapitäviksi (47 %), kolmannes epäilee (33 %) ja viidennes ei pysty arvioimaan asiaa ollenkaan.
Naiset pitävät opposition ja ay-liikkeen viestejä uskottavampina kuin miehet.
Näkemykset ovat paljolti sidoksissa myös vastaajan ikään. Vanhimmat vastaajat ovat keskimäärää vakuuttuneempia siitä, että pankit, luottoluokittajat, valtiovarainministeriön virkamiehet ja pääministeri viestivät talousasioissa pääasiallisesti totuudenmukaisesti.
Nuoret taas uskovat opposition sekä yrittäjä- ja työnantajajärjestöjen viestejä vanhempia herkemmin.
Puoluekanta jakaa
Usko suomalaisiin taloustieteilijöihin ja tutkimuslaitoksiin on vahva kaikkien puolueiden kyselyyn vastanneissa kannattajissa. Kokoomuslaisista näiden arvioita pitää totuudenmukaisina tai melko totuudenmukaisina 87 prosenttia, vihreistä 86 prosenttia ja jopa perussuomalaisista 79 prosenttia.
Matalimmat luvut kotimaisten taloustieteilijöiden suhteen ovat keskustalaisilla, 57, ja vasemmistoliittolaisilla, 60.
Tiedotusvälineisiin uskoivat vähiten perussuomalaiset vastaajat. Heistä vain 41 prosenttia pitää tiedotusväliteitä luotettavina talouden tulkkeina. Muiden puolueiden kohdalla luku oli noin 60 prosenttia. Omaa luokkaansa toiseen suuntaan oli Vihreät, joita kannattavista vastaajista tiedotusvälineitä piti totuudenmukaisina 16 prosenttia ja melko totuudenmukaisina 54 prosenttia.
Työnantaja- ja yrittäjäjärjestöjen viestiin uskoivat eniten kokoomuslaiset (73 %), perussuomalaiset (54 %) ja keskustalaiset (58 %). Heikointa usko on vasemmistoliitossa (34 %).
Ammattiyhdistyksen viestiin sen sijaan uskovat vasemmistoliittoa kannattavat vastaajat (77 %) ja SDP:tä kannattavat vastaajat (74 %). Kokoomuksesta ay-liikettä uskoi 17 prosenttia ja perussuomalaisista 22 prosenttia.
Pankkien ja rahoituslaitosten viestin totuudenmukaisuuteen uskoviat vähiten vasemmistoliittolaiset (51 %) ja eniten kokoomuslaiset (87 %).