Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Veronika Honkasalo on järkyttynyt perjantain aamuyön ampumatapauksesta, johon joensuulaisen perussuomalaisia edustavan kansanedustajan Timo Vornasen epäillään syyllistyneen.
– On järkyttävää, että joudumme Suomessa todistamaan rikosepäilyä, jossa kansanedustaja kantaa mukanaan ladattua asetta Helsingin yöelämässä ja käyttää sitä yleisellä paikalla, Honkasalo arvioi facebookiin maanantaiaamuna.
Honkasalo pitää Vornaseen kohdistuvaa rikosepäilyä äärimmäisen vakavana ja poikkeuksellisena Suomen poliittisessa historiassa.
– Ihmisten osoittelu ladatulla aseella ja aseen laukaiseminen ylittää kaiken rationaalisen ymmärryksen, hän toteaa.
”Perussuomalaisilla moraalinen vastuu”
Honkasalo toteaa myös, että ymmärryksen ylittää myös perussuomalaisten reagoiminen tapaukseen. Perussuomalaiset ovat vedonneet siihen, että poliisin tutkinta on kesken ja siksi asiaa ei voi kommentoida. Tätä viestiä on toistettu muun muassa viestipalvelu X:ssä.
– Kyllä, tutkinnan ollessa kesken, yksityiskohtia emme tiedä ja viranomaisille kuuluu antaa työrauha. Mutta tutkinnan valmistumisessa kestää kuukausia, mahdollisesti pidempään, hän toteaa.
– Perussuomalaiselle puolueelle kuuluu moraalinen ja poliittinen vastuu. (Perussuomalaisten puheenjohtajalle) Riikka Purralle kuuluu myös vastuu Suomen kansan edessä osoittaa, kuinka vakavasti hän suhtautuu näin vakavaan rikosepäilyyn. Hänen olisi pitänyt olla median edessä täysin avoin ja vastata niihin kysymyksiin, joihin voi tässä tilanteessa vastata.
Yleensä aktiivisesti sosiaalisessa mediassa toimivat perussuomalaiset ministerit ja kansanedustajat eduskuntaryhmän puheenjohtajasta Jani Mäkelästä lähtien kommentoivat Vornasen tapausta ainoastaan kopioimalla Purran ja puoluesihteeri Harri Vuorenpään virallisenoloisia kirjoituksia. Myös Perussuomalaiset-lehden päätoimittaja Matias Turkkila on ollut harvinaisen hiljaa.
Ase mukana eduskunnassa?
Kansanedustajan erottaminen eduskunnasta ei ole helppoa, sillä siihen tarvitaan oikeuden tuomio ja sen jälkeen kahden kolmasosan enemmistö eduskunnassa.
– Ainoa vastuullinen tapa perussuomalaisilta on erottaa Vornanen omasta ryhmästään, Honkasalo sanoo. Hän muistuttaa lisäksi epäilystä, että Vornasella olisi ollut ase mukanaan myös eduskunnassa.
– Eduskunta ei ole mikä tahansa työpaikka ja minusta on täysin selvää, etteivät aseet kuulu eduskuntaan. Kyse on koko eduskuntainstituution turvallisuudesta, kaikkien edustajien ja virkamiesten, koko demokraattisen instituution.
Kollegat yhä pimennossa
Honkasalo pitää outona sitä, että kansanedustajat eivät ole maanantaihin mennessä saaneet tietoa kollegansa vakavasta rikosepäilystä suoraan eduskunnasta.
– Olemme pelkkien mediatietojen varassa. Millä muulla työpaikalla kriisiviestintä ja tiedotus kansanedustajan pidätyksestä ja rikosepäilystä olisi hoidettu näin huonosti?, hän kysyy.
”Perussuomalaiselle puolueelle kuuluu moraalinen ja poliittinen vastuu.”
Hän myös paheksuu sitä, että jotkut perussuomalaiset ovat selittäneet tapausta viinalla.
– Viinalla selittely on tämän vakavan rikosepäilyn hyväksymistä ja oikeuttamista, hän arvioi.
Miksei puhemies informoinut?
Myös Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) ihmettelee tapaa, jolla Vornasen toiminnasta torstain ja perjantain välisenä yönä on tiedotettu.
– Puhemiestä pitää välittömästi informoida, jos kansanedustaja pidätetään. Onko kukaan kysynyt puhemieheltä, miksi hän ei informoinut eduskuntaa pidättämisestä ennen perjantain täysistuntoa? Ei kai perustuslain pykälän tarkoitus ole se, että puhemies pitää asian omana tietonaan?, Arhinmäki kysyi maanantaina viestipalvelu X:ssä.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen vahvistaa X:ssä puutteet tiedonkulussa eduskunnassa.
– Olen pyytänyt puhemiesneuvoston jäsenenä perjantaina illalla klo 19.37 lisätietoa edustajille tapauksesta sähköpostitse. Puhemies ei ole vastannut viestiini tähän mennessä, hän kirjoittaa maanantaina puolen päivän aikaan.
Vasemmistoliiton oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen puolestaan toteaa X:ssä, että ladatun aseen kanssa kulkeminen yleisellä paikalla, ihmisten osoittelu aseella ja aseen laukaisu kadulla ovat hyvin vakavia tekoja.
Sarkkinen on järkyttynyt siitä, että edustajakollegan ja entisen poliisin epäillään syyllistyneen näin vakaviin rikoksiin.
– Tapaus avaa keskustelua myös aseiden roolista yhteiskunnassamme ja niiden säilytyksestä eduskunnassa. Asekontrollia tarvitaan yhteisen turvallisuutemme takia.
13.30 Perussuomalaisten puoluesihteerin etunimi korjattu.