Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen pitää pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen esityksiä lakko-oikeuden rajoittamisesta hyökkäyksenä suomalaista ammattiyhdistysliikettä ja suomalaisia työntekijöitä vastaan.
– Tätä politiikkaa ei voi perustella työllisyydellä eikä julkisen talouden kestävyydellä. Kyse on puhtaasti luokkapolitiikasta, Pekonen sanoo.
Hallituksen esitys koostuu poliittisten työtaisteluiden rajoittamisesta, myötätuntotyötaisteluiden rajoittamisesta ja lakkosakkojen korottamisesta.
Ei myönteisiä vaikutuksia talouteen
Aino-Kaisa Pekosen mukaan kaikilla hallituksen ajamilla muutoksilla heikennetään suomalaisten työntekijöiden mahdollisuuksia puolustaa työehtojaan, omaa asemaansa ja elämiseen riittävää palkkaa. Pekonen sanoo, että yhdellekään näistä toimista ei ole kyetty osoittamaan juuri minkäänlaista myönteistä vaikutusta työllisyyteen tai julkiseen talouteen.
– Pohjoismaisen työmarkkinamallin romuttamisen hinta tulee olemaan kallis, ja saavutettavat hyödyt olemattomia, Pekonen toteaa.
– Tuloksena ei tule olemaan vähemmän, vaan enemmän lakkoja. Aiheutuva taloudellinen vahinko ja vastakkainasettelun lisääntyminen yhteiskunnassa näyttävät olevan oikeistolle toisarvoisia, kansanedustaja jatkaa.
”Tuloksena ei tule olemaan vähemmän vaan enemmän lakkoja.”
Ennen eduskuntavaaleja nykyisistä hallituspuolueista perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja RKP vastasivat palkansaajajärjestöjen kyselyyn kannattavansa lakko-oikeuden turvaamista vähintään nykyisellä tasolla.
– Kun valtaan noustaan petollisilla lupauksilla, on ensiarvoisen tärkeää, että kansalaisyhteiskunnalla on mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin myös vaalien välillä. Nyt se mahdollisuus ollaan mitätöimässä, kun poliittisten lakkojen kestoa rajataan, Pekonen varoittaa.
Enemmistö vastustaa
Aino-Kaisa Pekonen muistuttaa, että kansalaisten enemmistö vastustaa lakko-oikeuden rajoittamista ja muita hallituksen kaavailemia työelämäheikennyksiä.
– Kansan enemmistöltä ollaan nyt viemässä oikeus vastustaa sammutetuin lyhdyin ajettuja heikennyksiä, jotka tarkoituksella pimitettiin kansalta eduskuntavaaleissa, Pekonen jyrähtää.
Hän tähdentää, että poliittisilla lakoilla on erityinen merkitys Suomen historiassa. Monien työntekijöille kuuluvien oikeuksien lisäksi jopa yleinen ja yhtäläinen äänioikeus Suomessa on saavutettu poliittisella lakolla.