Työn ja talouden tutkimus LABORE -tutkimuslaitos arvioi tuoreessa ennusteessaan, että Suomen talouden taantuma on jäämässä taakse.
Labore ennustaa talouskasvun olevan hidasta kuluvana vuonna, mutta kiihtyvän tulevina vuosina.
– Yksityinen kulutus ja vienti vauhdittuvat vuosina 2025–2026. Julkinen talous on edelleen ongelmissa, ja velkasuhteen tasapainottaminen vaatii lisätoimia, se toteaa tiedotteessaan torstaina.
”Sopeutustoimet saattavat johtaa ennakoitua suurempaan yksityisen kulutuksen supistumiseen.”
– Suotuisa talouskehitys edellyttää, että sopeutustoimet ovat monipuolisia. Riskit talouskasvulle liittyvät vaikeasti ennakoitavaan työmarkkinatilanteeseen ja kansainväliseen talouteen.
Ensi vuodesta kasvua
Laboren ennustaa kuluvan vuoden bruttokansantuotteen kasvuksi 0,4 prosenttia, ja vuosille 2025–2026 kasvuksi 2,1 ja 2,0 prosenttia. Tutkimuslaitos toteaa muun muassa rakentamisen sitkeiden ongelmien heikentävän kasvua.
– Mutta näemme talouden kasvavan vuonna 2025 syksyn ennustettamme ripeämmin. Ennusteemme talouden kasvusta merkitsee suunnanmuutosta vuodesta 2023, jolloin talous supistui 1,0 prosenttia Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella, Labore toteaa.
Työllisyysaste laskee
Laboressa uskotaan, että euroalue pääsee talousongelmistaan eroon hiljalleen. Euroalueella toipuminen Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamista energiahintapiikistä ja tarjontahäiriöistä on käynnissä, ja paremmat ajat ovat edessä.
Työmarkkinoiden tutkimuslaitos arvioi pysyvän melko vakaina ennustejaksolla. Työttömyys pysyisi vuoden 2023 lukemissa kuluvan ja seuraavan vuoden, mutta vuonna 2026 työttömyys kasvaisi 7,4 prosenttiin.
Työllisyydessä kehitys on vastaavaa, ja työllisten osuus työvoimasta laskee hallituksen työllisyystoimista huolimatta vuonna 2026. Työn tuottavuus kehittyy suotuisasti, minkä vuoksi työllisyysasteen pudotus ei kanavoidu talousnäkymän heikentymiseen.
Viennin osalta Suomi on Laboren näkemyksen mukaan vedenjakajalla.
– Odotamme, että vienti supistuu kuluvana vuonna 0,9 prosenttia mutta kääntyy vajaan kolmen prosentin kasvuun vuosina 2025–2026. Viennin näkymät kytkeytyvät tiiviisti kansainväliseen suhdannekehitykseen, jonka ennustamme kohenevan ennustejakson loppua kohden etenkin euroalueen osalta.
Inflaatio hidastuu
Inflaation Labore uskoo hidastuvan merkittävästi. Hidastumiseen vaikuttavat yhtäältä Venäjän sotatoimia seuranneiden tarjontasokkien hiipuminen ja toisaalta kireä rahapolitiikka. Yksityinen kulutus kasvaisi ennustejaksolla reaaliansioiden kehityksen mukana.
– Investoinnit puolestaan kärsivät etenkin rakentamisen ongelmista. Tämä painaa ennustettamme kuluvan vuoden investoinneista -1,2 prosenttiin, ennusteessa todetaan.
Rahapolitiikan keveneminen tänä ja ensi vuonna parantaa investointinäkymiä.
– Arvioimme, että investoinnit kasvavat tällöin noin kolmen prosentin luokkaa, Labore kertoo.
Se näkee kuitenkin kasvun tiellä selkeästi tunnistettavia riskejä.
– Ensimmäinen riski liittyy julkista taloutta vahvistaviin sopeutustoimiin. Arvioimme, että sopeutustoimet saattavat johtaa ennakoitua suurempaan yksityisen kulutuksen supistumiseen kotitalouksien varautuessa tulojen pudotukseen, Labore varoittaa.
Myös meneillään oleviin työmarkkinauudistuksiin liittyy sen mukaan riskejä.
– Äkilliset muutokset sopimisen käytäntöihin voivat kasvattaa merkittävästi sopimisen kustannuksia, se painottaa.
Kolmas riski liittyy kansainväliseen talouteen.
– Lähi-idän heikentynyt turvallisuustilanne ja tulevat Yhdysvaltain presidentinvaalit voivat tuoda mukanaan vaikeasti ennakoitavia häiriötekijöitä kansainväliseen talouteen, joista Suomi pienenä avotaloutena herkästi kärsii.