– Hyvätuloisten verotus kevenee edelleen 1 000 euroa vuodessa. Ja pienipalkkaisilta viedään jopa 700 euroa kuukaudessa.Se siitä oikeudenmukaisuudesta, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kiteyttää facebookissa keskiviikkona pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman porvarihallituksen tuoreet kehysriihipäätökset.
Andersson laskee, että uusien päätösten seurauksena kaikkein hyvätuloisimpien tuloverotus kiristyy korkeintaan 330 euroa vuodessa.
– Tämä tarkoittaa, että yli 14 000 euroa kuukaudessa tienaavien verotus kiristyy kuukaudessa noin 28 euroa. 10 000 euroa kuussa tienaavan verotus kiristyy noin 20 euroa kuussa. Kansanedustajan palkkiotasolla verotus ei kiristy ollenkaan, hän luettelee.
”Pienipalkkaisilta viedään jopa 700 euroa kuukaudessa”
Satoja euroja pienituloisilta
– Eikä tässä vielä kaikki, Andersson jatkaa.
– Kun huomioidaan jo aiemmin samalle porukalle annettu solidaarisuusveron alarajan nostolla toteutettu veronkevennys, jäävät nämä huipputuloiset edelleen plussalle hallituksen kaikkien veropäätösten jälkeen. Kaikkien yli 10 000 euroa kuussa tienaavien verotus kevenee ainakin 1 000 eurolla vuodessa, ja kevennys kasvaa tästä tulojen lisääntyessä.
Hän muistuttaa siitä, että hallituksen politiikan seurauksena samaan aikaan sosiaaliturvan leikkaukset vievät satoja euroja pienituloisilta ja pienipalkkaisilta joka kuukausi.
– Asumistuen leikkaukset vievät monilta 200–300 euroa kuukaudessa. Lapsikorotuksen poisto tarkoittaa 150-285 euroa vähemmän kuukaudessa lasten määrästä riippuen. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksen keskimääräinen vaikutus on 330 euroa kuussa, Andersson listaa.
Lisäksi hän toteaa vaikutusten olevan käytännössä jopa tätä suuremmat, kun leikkaukset osuvat samoihin ihmisiin. Hän laskee, että jos 2 500 euroa kuussa tienannut kaksilapsinen henkilö jää työttömäksi, vievät hallituksen leikkaukset hänen työttömyysturvastaan 565 euroa kuussa.
– Samaa palkkatasoa saavalta, mutta osa-aikaisesti työskentelevältä kahden lapsen vanhemmalta leikkaukset vievät yhteensä jopa 715 euroa kuussa.
Pääomaverotukseen ei kosketa
Andersson arvioi, että hallituksen päätös jättää koskematta pääoma- ja osinkoverotukseen oli tietoinen.
– Vaikka kaikkein suurimmat verotuksen epäoikeudenmukaisuudet löytyvät juuri sieltä, hän korostaa.
– Vai kuinka reilulta kuulostaa se, että varakkaan perheyrityksen omistaja voi nostaa henkilökohtaisena tulona 149 000 euroa osinkoa vuodessa ja maksaa siitä veroa noin 7,5 prosenttia? Tätä suuremmistakin tuloista prosentti on hyvin matala.
– Samaan aikaan yleisen arvonlisäveron korotus iskee suoraan tämän maan kaikkiin pien- ja yksinyrittäjiin, kun kaikki eivät voi siirtää korotusta hintoihin.
Oikaisu: Juttua on korjattu 18.4.2024 klo 14.52. Lauseessa ”Kaikkien yli 10 000 euroa kuussa tienaavien verotus kevenee” oli aiemmin virheellinen luku tuhat euroa.