Hallituksen työelämä- ja sosiaaliturvaheikennyksiä vastaan kohdistuvat poliittiset työtaistelut jatkuvat vielä ainakin viikolla. Asiasta päätti työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n hallitus tänään keskiviikkona kokouksessaan.
Lakossa on yhteensä noin 7 000 Teollisuusliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n, Palvelualojen ammattiliiton PAMin, Rakennusliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sekä Sähköliiton työntekijää.
Seuraavan kerran SAK:n hallitus kokoontuu arvioimaan tilannetta ja työtaistelutoimien jatkoa pääsiäisen jälkeen.
Hallitusohjelman pirunnyrkki
– Olemme pyytäneet pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitukselta oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta järjestön tiedotteessa.
– Hallitus ei kuitenkaan kuuntele työntekijöitä edustavia järjestöjä. Edelleen se aikoo toteuttaa lukuisia elinkeinoelämän tavoitteita, jotka ovat työntekijöille kielteisiä. Useilla niistä ei ole vaikutusta työllisyyteen tai julkisen talouden tasapainoon, Eloranta sanoo.
Elorannan mukaan ammattiliitoilla on valmius koska tahansa keskeyttää lakot, jos hallitus osoittaa ymmärrystä työntekijöiden huolille. SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen on samaa mieltä.
– Tie ulos lakoista olisi ollut se, että Orpo nousee poterostaan jalkoja myöten ja alkaa kävellä työntekijöitä vastaan, Syvärinen kommentoi KU:lle.
”Kun mitään vastaantuloa ei ole tullut, tilanne on meidänkin puolellamme ennallaan.”
– Kun mitään vastaantuloa ei ole tullut, tilanne on meidänkin puolellamme ennallaan. Jatkamme lakkoja ja arvioimme tilannetta uudelleen ensi viikolla, Syvärinen sanoo.
Katja Syvärinen arvioi, että hallitus on rakentanut itselleen hallitusohjelmasta pirunnyrkin, jossa yhdestä asiakokonaisuudesta perääntyminen johtaa koko kokonaisuuden hajoamiseen.
– Mikään ei kuitenkaan estä hallitusta käymästä näistäkin asioista keskusteluja hallituksen sisäisesti.
Köyhyys lisääntyy, kova linja jatuu
SAK:n puheenjohtaja Eloranta sanoo, että Orpon hallitus on kylmäsydäminen ja kovakorvainen tavallisten ihmisten huolille.
– Ensimmäinen päivä huhtikuuta astuvat voimaan seuraavat rajut sosiaaliturvan heikennykset. Niiden ja muiden leikkausten seurauksena köyhyys Suomessa lisääntyy 100 000 aikuisella ja 17 000 lapsella, Eloranta sanoo.
Hänen mukaansa tämä hallituksen kylmä linja huolestuttaa työntekijöitä ja heidän etujärjestöjänsä. Eloranta arvioi monen perheen nyt odottavan tulevaa kehysriihtä pelonsekaisin tuntein.
– Suomalaiset eivät hyväksy hallituksen linjaa. Tällä hetkellä moni jo pohtii, tuleeko kehysriihestä vielä lisää keppiä tavallisille työntekijöille ja yhteiskunnan heikoimmille, Eloranta toteaa.
Toimeentuloleikkausten lisäksi hallitus on heikentämässä työntekijöiden oikeuksia keinoilla, jotka näivettävät Suomen sopimisen kulttuuria ennenäkemättömällä tavalla.
– Lakko-oikeuden rajoittaminen kaventaa työntekijöiden mahdollisuuksia tavoitella parempia työehtoja. Paikallisen sopimisen laajentaminen on varsinainen työelämän taksiuudistus, joka tuo osalle työpaikoista kehnot palkat ja kelvottomat ehdot. 7 000 työntekijää on lakossa koko yhteiskunnan oikeudenmukaisuuden puolesta, Eloranta huomauttaa.
Lakoilla vahva tuki
SAK:n Verianilla 21.–26.3. teettämän kyselyn mukaan 51 prosenttia suomalaisista hyväksyy SAK:n ja sen jäsenliittojen lakot, joilla vastustetaan hallituksen työelämäheikennyksiä.
42 prosenttia ei hyväksy ja 7 prosenttia ei tiedä kantaansa. Vahvinta tuki toimille on nuorten, naisten ja työntekijöiden keskuudessa. Kyselyyn saatiin 2 500 vastausta.
– Meillä on koko ajan ollut kansan vahva tuki. Vaikka lakossa ovat vain tiettyjen alojen työntekijät, niin tämä on koko SAK:n yhteinen ponnistus, Jarkko Eloranta sanoo.
Katja Syvärinen on samaa mieltä.
– On myös muistettava, että hallituksen toimille ei ole kansan enemmistön tukea, hän muistuttaa.