Jos ekologisen siirtymän oikeudenmukaisuus halutaan varmistaa, esimerkiksi lakko-oikeutta, ammattiliittojen vapaata neuvotteluoikeutta ja oikeudenmukaisia työehtoja on puolustettava määrätietoisesti. Näin kertoo ympäristö- ja ilmastoliike Elokapina tiedotteessaan.
– Jotta ekologisen siirtymän oikeudenmukaisuus voidaan varmistaa, on työntekijöiden oikeuksia puolustettava määrätietoisesti, sanotaan Elokapinan kannaotossa.
Elokapinan mukaan ilmastolle ja ympäristölle välttämätön, nopea ekologinen siirtymä herättää huolta muutoksen sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.
– Kun kestämätöntä tuotantoa rajoitetaan, on aiheellista pelätä, että tämä työn murros tapahtuu työntekijöiden kustannuksella. Jotta ympäristökriisi voidaan ratkaista tavalla, joka ei entisestään syvennä taloudellista eriarvoisuutta, on ratkaisu kytkettävä kysymyksiin reilummasta tulonjaosta ja toimeentulosta, Elokapinasta sanotaan.
Hallittu muutos
Liikkeen mukaan oikeudenmukaisessa ekologisessa siirtymässä ympäristölle tuhoisat alat ajetaan hallitusti alas, ja työntekijöitä tuetaan muutoksessa sosiaalisesti ja taloudellisesti. Elokapinan mukaan on vaarana, että siirtymä johtaa nopeasti esimerkiksi kokonaisten tehtaiden työntekijöiden irtisanomiseen ilman uudelleenkoulutusmahdollisuutta tai taloudellista turvaa, jos työntekijöiden neuvotteluasemaa ja mahdollisuutta puolustaa omia oikeuksiaan ei ole turvattu.
–
On välttämätöntä, että työntekijöiden toimeentulo ja mahdollisuus uudelleenkouluttautumiseen on taattu, kun ympäristölle tuhoisia työpaikkoja katoaa, Elokapina sanoo kannanotossaan.
”Nykyiset tuotanto- ja kulutusjärjestelmämme rakentuvat tälle luonnon ja halvan työvoiman hyväksikäytölle.”
Elokapina katsoo, että pohjimmiltaan kaikki työ on luonnon lahjojen muuttamista ihmiselle hyödyksi.
– Mitä halvempaa työ on, sitä vähemmän luonnon hyödyntäminen maksaa. Luonnon riisto on siis samalla työvoiman riistoa. Nykyiset tuotanto- ja kulutusjärjestelmämme rakentuvat tälle luonnon ja halvan työvoiman hyväksikäytölle. Ekologinen siirtymä tarkoittaa jatkuvasta materiaalivirtojen kiihdyttämisestä luopumista ja siirtymistä kohtuusyhteiskuntaan, jossa ihmisten ja luonnon hyvinvointi asetetaan voitontavoittelun edelle, Elokapina sanoo.
Keinoiksi toimeentulon takaamiseksi ekologisessa siirtymässä Elokapina ehdottaa esimerkiksi tukea uudelleenkouluttautumiselle ja osallisuustulo, jota maksettaisiin niille, jotka haluavat osallistua ekologista jälleenrakennusta edistäviin yleishyödyllisiin töihin. Myös sosiaaliturvan on Elokapinan mukaan oltava riittävän kattava ja helposti saatavilla.
– Sosiaaliturvasta erillinen perustulo puolestaan toisi työntekijöille taloudellista turvaa, mahdollisuuden tehdä kestävämpiä kulutusvalintoja ja vapautta tehdä itse omaan työpaikkaansa ja toimeentuloonsa liittyviä päätöksiä, Elokapinan kannaotossa ehdotetaan.
Lisää demokratiaa
Elokapina kertoo, että työelämän muutoksista käytävään keskusteluun tarvitaan myös lisää demokratiaa.
– Sen sijaan, että työntekijöiden oikeudet ohitetaan ja sopimisen kulttuuri romutetaan ylhäältä annetulla sanelupolitiikalla, työmarkkinoilla voisi soveltaa puntaroivan kansalaiskeskustelun menetelmiä, jotka tutkijoiden mukaan soveltuvat ristiriitaistenkin aiheiden käsittelyyn.
Kansalaiskeskustelun menetelmät olisivat Elokapinan mukaan yksi tapa vähentää työehtoja koskevan päätöksenteon hierarkkisuutta ja lisätä päätösten läpinäkyvyyttä. Keskustelut voisivat liikkeen mukaan esimerkiksi laatia suosituksia siitä, miten ekologinen jälleenrakennus toteutetaan oikeudenmukaisesti, työntekijöiden näkökulmien ja tarpeiden pohjalta.
Elokapinan mukaan oikeudenmukaiseen ekologiseen siirtymään tarvitaan kansalaisyhteiskunnan muutosvoimaa.
– Yhdessä toimimalla ympäristöliike, ammattiyhdistysliike ja muut sosiaalista oikeudenmukaisuutta tavoittelevat liikkeet voivat edistää yhteiskunnan muutosta, jonka lähtökohtina ovat planetaaristen rajojen kunnioittaminen, hyvinvointi ja yhdenvertaisuus.