Vasemmistoliitto muistuttaa siitä, miksi ammattiliittojen jäsenet nyt lakkoilevat: Työtaisteluilla vastustetaan hallituksen kaavailemia historiallisia työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvaleikkauksia.
Puolue muistuttaa myös siitä, että sen lisäksi enemmistö suomalaisista tukee työntekijöiden kamppailua toimeentulon ja yhteisten oikeuksien puolesta. Tämä käy ilmi muun muassa SAK:n helmikuussa julkistamasta kyselystä.
Maanantaina alkaneiden, kaksi viikkoa kestämään suunniteltujen lakkojen piirissä on noin 7 000 työntekijää.
– Työtaisteluihin on päädytty, koska hallitus ei ole suostunut kuulemaan työntekijöitä, vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo sanoo.
– Orpon ja Purran hallitus tahtoo jyrätä yksipuolisesti läpi työelämän kurjistamiseen tähtäävät esityksensä kuulematta lainkaan palkansaajia. Edes liittojen esittämät kompromissiehdotukset eivät ole saaneet hallitusta istumaan alas neuvottelupöytään.
Historiallisen vaarallista
Vasemmistoliitto arvioi, että pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman porvarihallituksen toimilla olisi läpi mennessään historiallisen vaaralliset ja kauaskantoiset seuraukset. Puolue nostaa esimerkiksi paikallisen sopimisen, jonka laajennusten se arvioi voivan viedä pahimmillaan jopa tuhat euroa kuukaudessa työntekijän palkasta, kun työehdoista heikommin sopiminen mahdollistetaan luottamusmiesjärjestelmän ohi.
Puolue muistuttaa myös siitä, että uudistukset antavat etulyöntiaseman järjestäytymättömille yrityksille, mikä uhkaa johtaa työehtosopimuksien yleissitovuuden purkautumiseen.
Yleissitovuus turvaa
Puolue varoittaa siitä, että ilman yleissitovuutta työntekijät menettäisivät palkkojen yleiskorotukset, lomarahat sekä nykymuotoiset ylityökorvaukset ja sairausajan palkan, joita laki ei suojaa työehtosopimuksia vastaavalla tavalla. Tämä romuttaisi työntekijöiden toimeentulon ja oikeudet.
– Lakkoja rajoittamalla puututaan demokraattisen järjestelmän keskeisiin oikeuksiin. Poliittisella lakolla on Suomen historiassa saavutettu esimerkiksi yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, Honkasalo sanoo.
– Hallitus pyrkii työntekijöiden oikeuksia kaventamalla vähentämään lakkoja, mutta todellisuudessa sen esitykset tähtäävät pohjoismaisen työmarkkinamallin romuttamiseen, mikä tulee vain lisäämään työtaisteluja ja epävakautta työmarkkinoilla.