Poliittisia lakkoja rajoittamalla puututaan demokraattisen järjestelmän keskeisiin oikeuksiin, joilla on Suomessa saavutettu esimerkiksi yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.
Näin arvioi vasemmistoliiton kansanedustaja Timo Furuholm pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman porvarihallituksen esitystä lakkojen rajoittamisesta. Hän toteaa, että hallitus on kirjoittamassa jälleen yhden luvun työntekijöihin kohdistuvien yksipuolisten heikennysten listaan, vaikka vielä ennen vaaleja osa hallituspuolueista lupasi äänestäjille aivan muuta.
– Lakko-oikeuden rajoittaminen tasoittaa tietä pakottamisen politiikalle, Furuholm sanoo.
”Kysymys on myös miesvaltaisten alojen tuesta pienipalkkaisille naisvaltaisille aloille.”
Esitys oli eduskunnan lähetekeskustelussa eilen tiistaina.
Pohjoismaissa tehdään toisin
Furuholm muistutti eduskunnan keskustelussa siitä, että pohjoismainen työmarkkinamalli perustuu luottamukseen ja yhdessä rakentamiseen.
– Mutta Suomessa tehdään suorastaan päinvastoin: Työmarkkinoiden “uudistaminen” aloitetaan rajoittamalla lainsäädännöllä yksipuolisesti poliittisia lakkoja, jotka estävät työntekijöitä vastustamasta heihin jatkossa kohdistuvia heikennyksiä. Hallitus näyttää nyt tasoittavan tietä sanelun ja pakottamisen politiikalle, hän totesi.
Heikentää heikkojen alojen tilaa
Furuholm muistutti myös siitä, että lakkoja ehkäistään parhaiten palkansaajaosapuolen asemaa vahvistamalla niin työmarkkinaneuvotteluissa kuin yksittäisillä työpaikoilla sekä panostamalla laajasti työntekijöiden työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Hän kertasi myös muita rajoituksia, joita hallitus on tuomassa lakkoihin.
– Myös tukilakkojen rajoitukset iskevät suoraan työntekijöiden keskinäiseen solidaarisuuteen, kun esimerkiksi satamien työntekijät eivät voi käytännössä asettua tukemaan matalasti palkattujen alojen työtaistelua, hän sanoi.
– Kysymys on myös miesvaltaisten alojen tuesta pienipalkkaisille naisvaltaisille aloille. Hallituksen esityksessä tunnustetaan suoraan, että rajoitus tulee heikentämään heikosti järjestäytyneiden tai omalta työtaisteluvoimaltaan heikompien alojen työehtoja.