Bangladeshilainen sairaanhoito-oppilaitos Moimuna Nursing Institute tarjoaa maaseudun köyhille tytöille mahdollisuuden opiskella sairaanhoitajaksi tai kätilöksi. Nämä ammatit olisivat heille tavoittamattomia ilman oppilaitoksen rahallista tukea.
Köyhään perheeseen syntynyt ja koulusta hyvin arvosanoin valmistunut Sweety Akter, 22, haaveili sairaanhoitajan ammatista, mutta varojen puute uhkasi tehdä haaveen tyhjäksi. Sweety jopa kulki ovelta ovelle naapurustossaan ja pyysi ihmisiltä avustusta lukukausimaksuja varten, mutta turhaan.
Sweetyn perheen rahahuolet johtuvat isän peliongelmasta. Saadakseen rahaa pelaamiseen isä on myynyt perheen kaiken omaisuuden, jopa kotitilan.
– Isä ei anna minulle ja pikkusiskolleni yhtään rahaa opintoihin. Äitini työskentelee kotiapulaisena ja vastaa kaikista nelihenkisen perheemme kuluista, Sweety selittää.
– Onneksi sain tilaisuuden opiskella sairaanhoitajaksi ilmaiseksi Moimunan sairaanhoito-oppilaitoksessa. Muuten en olisi voinut hankkia koulutusta ja minun olisi ollut pakko mennä naimisiin.
Valmistuttuaan sairaanhoitajaksi hän on päässyt harjoittelijaksi Rangpurin opetussairaalaan. Moimuna-instituutti on auttanut häntä saamaan työtä ja edelleen tukee häntä taloudellisesti.
Sweetyn pikkusisko Shikha Akter, 19, on siskonsa kannustamana myös kirjoittautunut Moimuna-instituuttiin opiskelemaan hoitotiedettä ja kätilöintiä. Shikha asuu instituutin asuntolassa.
– Asuntolassa asuminen tekee elämästäni helppoa. Haluan olla hyvä sairaanhoitaja ja palvella ihmisiä, hän sanoo.
Maaseudun köyhille tytöille
Vuonna 2019 toimintansa aloittanut Moimuna-instituutti tarjoaa kolmevuotista sairaanhoitajatutkintoa noin 1 300 euron maksua vastaan. Maksu kattaa opetuksen, majoituksen, työvaatteet ja oppikirjat. Alusta alkaen instituutti on antanut taloudellista tukea vähävaraisille opiskelijoille, joita Thakurgaonissa riittää: alueen väestöstä 36,7 prosenttia elää köyhyydessä ja äärimmäisessä köyhyydessä 19,7 prosenttia. Varsinkin tyttöjen on näissä oloissa vaikea jatkaa opintojaan.
Tohtori Saifullah Syed kertoo perustaneensa Moimuna-instituutin nimenomaan siksi, että maaseudun köyhät ja lahjakkaat tytöt pääsisivät sairaanhoitaja- ja kätilöoppiin.
Kaikki valmistuvat
Myös Joya Rani, 20, opiskeli sairaanhoitajaksi instituutin rahallisella tuella.
– Isäni on fyysisesti vammainen, joten hän ei voi tehdä työtä. Äitini on perheen leiväntuoja, hän kasvattaa karjaa. Hän ei pysty antamaan minulle yhtään rahaa opiskeluun, Rani kertoo.
Joya Rani on Sweety Akterin tavoin harjoittelijana Rangpurin opetussairaalassa. Hän on kahden vuoden ajan saanut Moimuna-instituutilta 2 000 takan (n. 17 euroa) kuukausistipendiä, jota ilman opiskelu ei olisi ollut mahdollista.
Moimuna-instituutin johtaja tohtori M.A Sayed kertoo, että stipendi myönnetään, jos stipendiä anoneen oppilaan kodissa vieraileva tarkastuskomitea havaitsee merkkejä akuuteista rahavaikeuksista. Kun oppilas on valmistunut, instituutti tukee tätä edelleen ja auttaa entistä opiskelijaa saamaan sairaalasta harjoittelijapaikan.
Kaikki oppilaitokseen päässeet myös saattavat opintonsa päätökseen, mikä on Thakurgaonissa ainutlaatuista. Sayed kiittää instituutin asuntolaa sataprosenttisesta valmistumisasteesta, sillä se antaa opiskelijoille mahdollisuuden keskittyä rauhassa opintoihin.
– Annamme myös uraneuvontaa kannustaaksemme oppilaitamme etenemään opinnoissaan pitemmälle, Sayed lisää.