Finnwatchin tänään julkaistu seurantaraportti osoittaa, että paljon omaisuustuloja saaneet muuttavat Suomesta huomattavasti muita useammin Sveitsin, Singaporen ja Arabiemiraattien kaltaisiin veroparatiiseihin. Portugalin suosio varakkaiden ihmisten muuttokohteena on sen sijaan romahtanut Suomen irtisanottua maiden välisen verosopimuksen.
– Suomen lainsäädännön puutteet kannustavat muuttamaan veroparatiisiin ennen omaisuuden realisointia. Näin toimimalla erittäin varakas henkilö voi välttää kokonaan sijoitusomaisuuden myynnistä normaalisti perittävät verot, kertoo Finnwatchin veroasiasiantuntija Saara Hietanen järjestön tiedotteessa.
Tilastokeskuksen aineistoihin pohjaavassa raportissa tarkastellaan vuosina 2019–22 tapahtuneita maastamuuttoja kohdemaittain ja omaisuustuloluokittain. Yli 50 000 euroa vuodessa omaisuustuloja saaneiden muutot suuntautuivat huomattavasti muita useammin muun muassa Sveitsiin, Singaporeen, Arabiemiraatteihin, Luxemburgiin ja Kyprokselle. Nämä maat eivät verota sijoitusomaisuuden myyntivoittoja kuin poikkeustapauksissa.
Todennäköisyys sille, että suuria omaisuustuloja saanut valitsi muuttokohteekseen juuri Sveitsin, Singaporen, Arabiemiraatit, Luxemburgin tai Kyproksen, oli 4–7-kertainen pienempituloiseen maastamuuttajaan verrattuna. Suuria omaisuustuloja saaneet suosivat myös maita, jotka houkuttelevat varakkaita maahanmuuttajia tuloja osin tai kokonaan verotukselta vapauttavien erityisvero-ohjelmien avulla. Tällaisia maita ovat muun muassa Espanja ja Ranska.
– Maiden välinen verokilpailu varakkaista maahanmuuttajista on käynyt aggressiiviseksi, Hietanen toteaa.
”Pelkkä etelän lämpö ei riitä houkuttelemaan varakkaimpia muuttajia.”
Sveitsi nousussa, Portugali laskussa
Etenkin Sveitsi on kasvattanut suosiotaan varakkaiden muuttokohteena. Portugalin suosio sen sijaan on romahtanut: siinä missä Portugaliin suuntasi aiemmalla vuosien 2014–18 muutot kattaneella tarkastelukerralla peräti 12,2 prosenttia kaikista suuria omaisuustuloja saaneista maastamuuttajista, nyt Portugalin valitsi kohdemaaksi enää 1,4 prosenttia samaan tuloryhmään kuuluneista muuttajista.
– Pelkkä etelän lämpö ei riitä houkuttelemaan varakkaimpia muuttajia. Portugalin suosio muuttokohteena romahti Suomen irtisanottua poikkeuksellisia veroetuja tarjonneen verosopimuksen, sanoo Finnwatchin Hietanen.
Suomi irtisanoi Suomelle epäedullisia ehtoja sisältäneen vanhan verosopimuksen vuonna 2018, minkä seurauksena maat ovat olleet vuodesta 2019 asti verosopimuksettomassa tilassa. Tällä on ollut kiristävä vaikutus monien tulotyyppien verotukseen.
Finnwatchin mukaan Portugalin tilanne osoittaa, että yksittäiseen maahan liittyviä isoja verotusongelmia voidaan ratkoa verosopimuksia muuttamalla tai tarvittaessa irtisanomalla. Yksittäisillä verosopimuksilla ei kuitenkaan voida paikata verosuunnittelusyistä tapahtuvan maastamuuton aiheuttamia veromenetyksiä, sillä maastamuuttajan on usein helppo löytää tilalle toinen kohdemaa.
Tehokkain keino veromenetysten torjumiseen olisi monissa verrokkimaissa yleisen arvonnousuveron käyttöönotto. Arvonnousuveron avulla on mahdollista saattaa Suomessa asumisaikana kerrytetyt omaisuuden arvonnousut veronalaiseksi siinäkin tapauksessa, että verovelvollinen muuttaa ulkomaille ennen omaisuuden realisointia.
Finnwatch katsoo, että Suomen tulisi lisäksi pyrkiä edistämään myyntivoitto- ja muun pääomatuloverotuksen yhtenäistämistä kansainvälisen minimiveron käyttöönotolla. Näillä verolajeilla käytävän verokilpailun suitsimisesta EU-tasolla tulisi järjestön mukaan keskustella myös eurovaalien alla.