Malaria on edelleen merkittävä kansanterveysuhka varsinkin Afrikassa. Maailman terveysjärjestö WHO:n uusin malariaraportti kertoo, että malarian esiintyvyys ja sen aiheuttama kuolleisuus ovat Afrikassa tällä hetkellä korkeampia kuin ne olivat ennen koronapandemiaa.
Vuonna 2022 Afrikassa havaittiin 94 prosenttia maailman kaikista malariatapauksista ja mantereella tapahtui 95 prosenttia maailman malariakuolemista. WHO:n Afrikan toimiston trooppisten ja tarttuvien tautien johtaja tohtori Dorothy Fosah-Achu sanoo, että tartuntojen estäminen Afrikassa on vaikeaa kustannussyistä.
Rahoitusvaje on vain kasvanut. Vuonna 2022 malarian torjuntaan käytettiin 4,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria, kun tarve olisi ollut 7,8 miljardia dollaria.
Afrikassa tehokkaimpiin lukeutuva malarian torjuntakeino on hyönteismyrkyllä käsitelty, vuoteen suojaksi viritetty hyttysverkko. ”Useimmat malariamaat Afrikassa ovat korvaamassa vanhoja hyttysverkkoja uusilla, joiden myrkkyihin hyttyset eivät ole ehtineet kehittää vastustuskykyä. Uudet verkot ovat kuitenkin kalliita ja se tekee laajojen alueiden suojaamisen tällä menetelmällä hankalaksi”, Fosah-Achu huomauttaa.
Muita malariantorjunnan hidasteita ovat hyttysten parantuva vastustuskyky niin hyönteismyrkkyjä kuin malarialääkkeitäkin kohtaan, laadukkaiden lääkkeiden heikko saatavuus ja terveydenhoitolaitosten huono saavutettavuus.
WHO:n raportti nostaa ensimmäistä kertaa merkittävästi vaikuttavaksi tekijäksi myös ilmastonmuutoksen, sillä äärimmäisten säätilojen kaltaiset ilmastoon liittyvät tapahtumat ovat saattaneet kiihdyttää taudin leviämistä. Esimerkiksi Ruandassa malariaa esiintyy eniten sadekausina.
Tuoreimpien WHO:n arvioiden mukaan Afrikassa on vuosittain 233 miljoonaa malariatapausta ja noin miljoonaa malariakuolemaa. Yli 90 prosenttia kuolleista on alle viisivuotiaita lapsia.
Malarian torjunnassa on tosin myös otettu edistysaskeleita: kehitetty malariarokotteita, otettu käyttöön uudella kaksitehoisella hyönteismyrkyllä käsiteltyjä hyttysverkkoja ja laajennettu korkean riskin lasten malarian ehkäisyä.