Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja presidenttiehdokas Li Andersson ei sallisi ydinaseita Suomen maaperälle.
Helsingin Sanomat kirjoitti tänään maanantaina pääkirjoituksessaan, että ydinasepelote on keskeinen osa Naton viidennen artiklan turvatakuita. HS:n mukaan Suomen on kannettava oma vastuunsa tuon pelotteen säilymisestä.
HS ottaa pääkirjoituksessaan vahvasti kantaa sekä sen puolesta, että Suomen ydinenergialakia pitäisi ”tarkastella siitä näkökulmasta, ettei se estä Naton operatiivista toimintaa sotatilanteessa” kuin että ”ydinaseet on huomioitava myös, kun tehdään valintoja esimerkiksi F-35-hävittäjien ominaisuuksista”. Pääkirjoituksen mukaan Suomen tulisi ottaa siis Natossa hyvin aktiivinen rooli ydinaseiden suhteen.
”Olen tästä täysin eri mieltä”, toteaa Li Andersson tänään julkaistussa kirjoituksessaan sosiaalisessa mediassa.
”On huolestuttavaa, jos ydinaseet normalisoituvat nykyisen jännittyneen turvalisuustilanteen seurauksena. Emme saa unohtaa, että ydinaseet ovat hirvittävin ja tuhoisin ihmiskunnan keksintö. Ydinaseiden käyttämisellä olisi katastrofaalisia humanitaarisia seurauksia ja täysimittainen ydinsota merkitsisi todennäköisesti ihmiskunnan loppua”, Andersson muistuttaa.
Ydinaseeton maailma myös Naton tavoitteena
Suomi on perinteisesti ollut aktiivinen asevalvonnassa ja aseidenriisunnassa. Li Anderssonin mukaan on tärkeää, että Suomi jatkaa tällä linjalla myös Naton jäsenenä.
”Myös Naton tavoite on ydinaseeton maailma. On Suomen itsensä päätettävissä, millä tavoin se osallistuu Naton ydinaseisiin perustuvaan pelotepolitiikkaan”, Li Andersson sanoo.
Esimerkiksi Naton perustajajäsen Norja on koko Nato-jäsenyytensä ajan pitänyt kiinni siitä, että sen maaperälle ei saa tuoda ydinaseita. Myös muut Nato-pohjoismaat Tanska ja Islanti ovat tehneet vastaavia linjauksia, eikä niitä ole syytetty vastuun pakoilusta.
”Itse asiassa monet Naton jäsenmaat ovat periaatteellisista syistä jättäytyneet pois esimerkiksi vuotuisista Steadfast Noon -ydinsotaharjoituksista”, Li Andersson sanoo.
”Me kyllä kannamme oman kortemme kekoon Natossa pitämällä huolta pitkästä itärajastamme.”
Andersson kiistää Suomen olevan Natossa mikään vapaamatkustaja, joka ei kanna omaa vastuutaan.
”Me kyllä kannamme oman kortemme kekoon Natossa pitämällä huolta pitkästä itärajastamme. Natossakin maat päättävät itse omasta ulkopolitiikastaan, eikä mikään pakota Suomea muuttamaan ydinaseriisuntaa koskevia kantojaan”, Li Andersson korostaa.
”Ydinaseiden salliminen Suomen maaperälle ei lisää kenenkään turvallisuutta, päinvastoin se voi lisätä jännitteitä ja siten heikentää Suomen turvallisuutta. On selvää, että jos Venäjän naapurimaa muuttaa ydinasepolitiikkaansa sallimalla ydinaseita maaperällään tai varustamalla hävittäjiään ydinaseiden kuljettamiseen, voi siitä seurata Venäjän vastatoimia. On tärkeää, että pyrimme myös välttämään uutta ydinasevarustelukierrettä”, Andersson toteaa.