Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava liittyy poliittisiin lakkoihin. Se korostaa j’ääneensä ilman vastakaikua esitettyään pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtamalle porvarihallitukselle työelämäuudistusten kokonaistarkastelua ja vaikutusten arviointia sekä ratkaisuja, joilla hallitusohjelman työreformeihin saataisiin tasapainoa.
Akava korostaa, että maan hallituksella on käsissään ratkaisun avaimet työmarkkinoiden kriisiin. Järjestön hallitus teki kokouksessaan perjantaina päätöksen osallistumisesta poliittisiin työtaisteluihin, joissa on mukana kahden muun työmarkkinakeskusjärjestön eli SAK:n ja STTK:n liittoja.
– Olemme koko syksyn ja alkuvuoden pyrkineet saamaan aikaan ratkaisua työmarkkinakriisiin ehdottamalla neuvottelutietä ja sopimista. Me haluamme, että hallitus kuuntelee akavalaisia, jotka ovat valmiita uudistamaan yhteiskuntaa, Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren sanoo.
”Haluamme ratkaista julkisen talouden vaikean tilanteen.”
– Hallitusohjelmassa on monia hyviä tavoitteita, mutta työelämäasioissa suunta on mielestämme väärä. Tällä toimenpiteellä ilmaisemme mielipiteemme entistä painokkaammin.
Kohti epävarmuutta
Lofgren arvioi, että maan hallitus on viemässä työelämää epävarmempaan suuntaan.
– Haluamme ratkaista julkisen talouden vaikean tilanteen ja sopia keinoista, joilla saamme aikaan kasvua ja vahvistamme työllisyyttä. Olen vakuuttunut, että yhteistyöllä ja sopimalla päästään demokraattisessa yhteiskunnassa pidemmälle kuin hylkäämällä sopimisen perinne, hän toteaa.
Järjestön hallitus päätti kokouksessaan viime perjantaina osallistumisesta työtaistelutoimiin.
Päätös tarkoittaa käytännössä ulosmarsseja, jotka tapahtuvat työpaikoilla 6. helmikuuta kello 14–16 pääasiassa pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella, mutta osittain myös muilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea.
Ulosmarsseihin osallistuvat Akavan jäsenliitoista Agronomiliitto, Akavan Erityisalat, Akavan sairaanhoitajat ja Taja, DIFF – Ingenjörerna i Finland, Insinööriliitto, KTK Tekniikan Asiantuntijat, Kuntoutusalan asiantuntijat, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Suomen Farmasialiitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Psykologiliitto, Suomen Puheterapeuttiliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Suomen Työterveyshoitajaliitto, Tieteentekijät, Tradenomit ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut.
Liitot päättävät
Löfgren korostaa sitä, että ulosmarsseihin osallistuvat liitot ovat tehneet niistä päätöksensä omista lähtökohdistaan.
– Monissa liitoistamme on virkasuhteisia jäseniä, jotka eivät voi osallistua ulosmarssiin. Osa liitoistamme jo reagoinut erilaisin toimenpitein tai ollut mukana aiemmin muiden keskusjärjestöjen koordinoimissa toimenpiteissä, hän muistuttaa.
Hän toteaa kuitenkin keskusjärjestön kannan olevan selkeä.
– Olemme valmiit yhteistyöhön ja neuvottelemaan. Teemme töitä paremman työelämän puolesta. Vetoan maan hallitukseen, että haemme yhdessä ratkaisun työmarkkinakriisiin, Löfgren painottaa.
Vientimallia vastaan
Jäsenjärjestöistä Akavan Erityisalat toteaa monien tulossa olevien työelämäheikennykset osuvan raskaasti jäsenistöönsä, joka on julkisella sektorilla ja yksityisillä palvelualoilla alipalkattua ja naisvaltaista.
– Keskeisiä meille ongelmallisia heikennyksiä on maan hallituksen esittämä versio niin sanotusta vientimallista. Emme halua, että työmarkkinamallista säädetään jäykästi lailla ja näin kahlitaan alakohtaista palkkakehitystä, liiton edunvalvonnan johtaja Helena Lamponen sanoo.
– Kritisoimme myös työtaisteluoikeuden rajoittamista, määräaikaisten työsuhteiden solmimista vailla perustetta, henkilökohtaisen irtisanomisen helpottamista, paikallisen sopimisen hallitsematonta laajentamista sekä työttömyysturvan liian rajua ja nopeaa leikkaamista, Lamponen listaa. Mielestämme hallituksen tulisi myös harkita uudelleen esitystään ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudesta ja aikuiskoulutustuen poistamisesta.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on samoilla linjoilla
– Tasa-arvokehitys ottaa takapakkia, jos hallitus vie suunnitelmansa läpi. Erityisen haitallinen on hallituksen esittämä vientivetoinen työmarkkinamalli, joka jättäisi naisvaltaiset alat pysyvään palkkakuoppaan, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.
Hän muistuttaa siitä, että sosiaali- ja terveysalalla sekä varhaiskasvatuksessa on jo nyt kova työvoimapula ja samaan aikaan työntekijät kokevat, ettei heidän työtään arvosteta. Jos palkkakehitys torpataan, syvenee alojen työvoimapula entisestään.
– Vientivetoisen työmarkkinamallin kirjaaminen lakiin tekee selväksi sen, ettei hallitus arvosta sote-alan ja varhaiskasvatuksen työntekijöiden työtä. Toivottavasti hallitus ymmärtää myös sen, että jatkossa näille aloille ei riitä työvoimaa, Karsio sanoo.
Muutama ulkopuolella
Akavan jäsenliitoista työtaistelutoimien ulkopuolelle ovat ilmoittaneet jäävänsä Ekonomit, Juristiliitto ja Tekniikan Akateemiset. Ekonomien ja TEK:n päätös perustuu jäsenkyselyihin. Juristien osalta päätöksen on tehnyt järjestön hallitus. Opetusalan ammattiliitto OAJ kertoo aikeistaan huomenna tiistaina.
SAK:n liitoista muiden muassa Palvelualan ammattiliitto, Teollisuusliitto, Auto- ja kuljetusalan liitto, Rakennusliitto ja Sähköliitto kertoivat viime viikolla yhden tai kahden päivän lakoista helmikuun alussa. Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on mukana pysäyttämässä lentoliikennettä.
Lisäksi keskusjärjestö STTK:n jäsenliitto Pro osallistuu lakkoihin.