Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela ihmettelee valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) Maaseudun tulevaisuus -lehdessä tänään maanantaina esittämiä väitteitä siitä, että suomalaiset tekevät liian vähän töitä.
– Valtionvarainministeri Purra antaa Suomen työllisyystilanteesta harhaanjohtavan kuvan väittäessään, että Suomessa tehdään verrokkimaihin nähden lyhyttä työviikkoa, hän toteaa.
– Todellisuudessa keskimääräinen viikkotyöaika on Suomessa esimerkiksi Tanskaa ja Saksaa verrattuna pitempi.
”Osa-aikaisen työn tekemisen mahdollisuuksia pitäisi lisätä.”
Kokonaistyöaika pohjoismaiden huippua
Koskela muistuttaa siitä, että edellisellä vaalikaudella Suomi ohitti muut pohjoismaat juuri kokoaikaiseksi muutetussa työllisyysasteessa. Syy tähän oli pitkälti se, että muualla osa-aikatyö on yleisempää.
Hänestä nyt olisikin aika tarjota työntekijöille joustoja.
– Kepin sijaan työelämään tarvitaan lisää joustoja, jotta työssä jaksaminen ja tuottavuus paranee ja yhä useampi suomalainen pääsee mukaan työelämään, Koskela arvioi.
Työajan lyhentämistä kokeiltava
Yhdeksi joustoksi Koskela ehdottaa työajan lyhentämistä. Koskela esittää, että työajan lyhentämisen kokeilu tulisi toteuttaa jo tällä hallituskaudella. Esitys löytyy vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetista.
– Nelipäiväisen työviikon pilottihankkeen lisäksi osa-aikaisen työn tekemisen mahdollisuuksia pitäisi lisätä, ei vähentää niin kuin oikeistohallitus nyt tekee, hän sanoo.
Hän myös muistuttaa siitä, että nelipäiväistä työviikkoa on kokeiltu menestyksekkäästi eri puolilla Eurooppaa ja uusia pilotteja ollaan aloittamassa useissa maissa. Vuosi sitten Iso-Britanniassa toteutettiin maailman suurin nelipäiväisen työviikon kokeilu. Sen lopputuloksena työntekijöiden hyvinvointi kasvoi, stressi väheni ja työntekijät saivat enemmän aikaiseksi.
Kapea käsitys työelämästä
Koskelan mukaan työelämää käsitellään poliittisessa keskustelussa usein liian kapeasti.
– Työntekijöiden hyvinvointi ja työssä jaksaminen nähdään usein sivuseikkana, vaikka mielenterveyden sairaudet ovat yleisin työkyvyttömyyden syy, hän sanoo.
– Työuupumuksen yleistyminen on paitsi yhteiskunnallinen ongelma, myös uhka talouden suotuisalle kehitykselle. Siihen voidaan puuttua kehittämällä työelämä paremmaksi, ei kurittamalla Purran opein työntekijöitä entistä huonovointisemmiksi.