Kansainvälisen yhteisön mahdollistama tilanne viimeisten kolmen kuukauden ajan Palestiinassa on kerrassaan kammottava, kirjoittaa vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Mai Kivelä sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan englanninkielisessä kannanotossa.
View this post on Instagram”Sääntöjen on oltava kaikille samat, tai muuten niitä sääntöjä ei tue kukaan”
”Miksi Israel yhdessä Lännen kanssa saa tehdä etniseksi puhdistukseksi, verilöylyksi tai jopa kansanmurhaksi kutsuttavia tekoja, kun ne ovat selkeästi kansainvälisen lain ja minkä tahansa moraalisten standardien mukaan väärin?”, Kivelä kysyy.
Kansanedustaja Kivelän mukaan on kysyttävä, suoriutuuko kansainvälinen, sääntöpohjainen maailmanjärjestys edes yksinkertaisimmasta perustehtävästään, joka siviileihin kohdistuvan väkivallan ja tappamisen ennaltaehkäisy. Koska näin ei Kivelän mukaan ole, on kysyttävä: käytetäänkö kansainvälistä järjestelmää jälleen kerran oikeuttamaan valtaapitävien etuja heikomman osapuolen hyvinvoinnin kustannuksella?
Kansainvälisen lain perustavanlaatuisimmat käytännöt kieltävät kansanmurhan. Se on periaatteessa sitovaa lainsäädäntöä.
”Jos olisin palestiinalainen, en näkisi enää mitään mieltä kansainvälisessä järjestelmässä. Kolmen viime kuukauden aikana Palestiinassa on tapettu yli 23 000 ihmistä, ja määrä kasvaa koko ajan”, Kivelä kirjoittaa.
Maailman on toimittava
Mai Kivelän mukaan kansainvälisen yhteisön, Suomi mukaanlukien, on kiirehdittävä, jos se haluaa säilyttää yhtään uskottavuuttaan palestiinalaisten ja Lähi-idän liittolaistensa silmissä.
”Sääntöjen on oltava kaikille samat, tai muuten niitä sääntöjä ei tue kukaan”, Kivelä toteaa.
Mai Kivelä arvioi, että paljon odotuksia kohdistuu nyt Etelä-Afrikan Israelia vastaan nostamaan kansanmurhasyytteeseen Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Suomen pitäisi Kivelän mukaan tukea syytettä.
”Jotta voisimme toimia paremmin, Lännen on myös harkittava uudelleen omaa vaikutusvaltaansa Israelin ja Palestiinan tilanteessa. Israel miehittää palestiinalaisten aluetta. Sen on oltava analyysin lähtökohta”, Kivelä kirjoittaa.