Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Markus Mustajärvi kiittää puolueensa presidenttiehdokasta Li Anderssonia siitä, että tämä selvensi kantaansa ydinasesotaharjoitusten osalta tiistaina Ylen vaalitentissä.
Andersson totesi, ettei kannata Suomen osallistumista Pohjois-Atlantin puolustusliitto Naton jokavuotisiin ydinasesotaharjoituksiin.
Lappilainen Mustajärvi jäi pois eduskunnasta viime kesän eduskuntavaaleissa. Hän oli vasemmistoliiton kansanedustaja vuodesta 2003. Hän toimi eduskunnan puolustusvaliokunnassa ja tiedusteluvalvontavaliokunnassa.
”Vasemmistoliitto sai kyseenalaista kunniaa olemalla ensimmäinen puolue, joka puoluekokouksessaan hyväksyi ydinaseiden sijoittamisen Suomeen.”
”Kaipaan selvennystä”
Täysin tyytyväinen Mustajärvi ei ole.
– Kaipaan kuitenkin selvennystä vasemmistoliiton ydinasekantaan, sillä viimeisimmässä puoluekokouksessaan vasemmistoliitto sai kyseenalaista kunniaa olemalla ensimmäinen puolue, joka puoluekokouksessaan hyväksyi ydinaseiden sijoittamisen Suomeen, Mustajärvi arvioi maanantaina toimittamassaan tiedotteessa.
Puoluekokouksen hyväksymä ydinaseiden sijoittamiskielto rajattiin äänestyspäätöksellä koskemaan vain rauhan aikaa.
– Olen vakuuttunut siitä, etteivät kaikki puoluekokousedustajat lainkaan ymmärtäneet, minkä puolesta he äänestivät, Mustajärvi arvioi.
– On välttämätöntä, että vasemmistoliiton johto pikaisesti korjaa asian ja toteaa, ettei puolue hyväksy ydinaseiden sijoittamista Suomeen sen paremmin rauhan, kriisin kuin sodankaan aikana. Ja että samaa koskee myös ydinaseiden kuljettamista Suomen alueen kautta muualle. Taktisten ydinaseiden kuljettamiseen kelpaa vai hyväksytty F-35 hävittäjä.
Tarjolla oli ponsi
Mustajärvi muistuttaa myös siitä, että eduskunnan äänestäessä Nato-jäsenyydestä käsittelyssä oli myös erillinen ponsi, jolla haluttiin kieltää ydinaseiden sijoittaminen Suomeen samoin kuin myös ydinaseiden kuljettaminen Suomen alueen kautta muualle.
Hän esitti tuolloin päätökseen pontta, jonka mukaan ”Suomen on ilmoitettava, ettei se salli missään olosuhteissa ydinaseiden sijoittamista Suomeen eikä sen maa-alueita, ilmatilaa tai merialueita käytettävän ydinaseiden kuljetukseen tai läpikulkuun, koska se merkitsisi mahdollisessa suursodassa Suomen joutumista automaattisesti eturintamavaltiona ydinaseiskujen kohteeksi.”
– Pidän valitettavana sitä, että vasemmistoliiton eduskuntaryhmän Nato-jäsenyyttä kannattaneet kansanedustajat Jari Myllykoskea lukuun ottamatta eivät olleet valmiit äänestämään ydinaseponnen puolesta, Mustajärvi suree.
Ponsiesitystä tuki kaikkiaan kymmenen kansanedustajaa.
– Ongelman synnytti ennen kaikkea se, että muiden puolueiden tavoin myös vasemmistoliiton johto oli valmis hyväksymään Suomen Nato-jäsenyyden ilman minkäänlaisia ehtoja, sanoo Mustajärvi.
– Silloin ihmettelin, että vasemmistoliitto, joka oli aikaisemmin torjunut jopa ydinvoiman rauhanomaisen käytön, oli nyt hyväksymässä ydinaseet keskeisenä osana niin sanottua Naton ydinasepelotetta.
”Ehdoitta Natoon”
Mustajärven mielestä Suomi liittyi Natoon ehdoitta. Hän arvioi, että Natoon liittyminen on jo nyt synnyttänyt tilanteen, jossa Orpon hallitus suunnittelee voimassa olevan ydinenergialain muuttamista ja esimerkiksi kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb kannattaa ydinaseiden kauttakuljetusten sallimista.
– Olen pannut merkille, että vasemmistoliitolta puuttuu edelleen kanta niihin suunnitelmiin, joita puolustusministeriössä ja pääesikunnassa on laadittu ja jotka koskevat suomalaislentäjien mahdollista osallistumista tulevaisuudessa Yhdysvaltain ydinasetukikohtien ja ydinasekuljetusten suojaamiseen, Mustajärvi sanoo.