Kansanedustaja Minja Koskela penää laajempaa yhteiskunnallista keskustelua digijättien vallasta. Hänen mukaansa nykyistä tehokkaampaa sääntelyä tarvitaan kaikille digialustoille.
Koskela pitääkin erikoisena, että keskustelu pyörii pelkän TikTokin kieltämisen ympärillä, erityisesti, kun keskustelun on avannut TikTokin kanssa kilpailevien Facebookin ja Instagramin omistavan Metan entinen yhteiskuntasuhdejohtaja, nykyinen kokoomuksen kansanedusja Aura Salla.
TikTok on sosiaalisen median palvelu, jossa käyttäjät jakavat lyhyitä videoita. Sillä on kytkös Kiinan hallintoon, ja siksi sitä pidetään erityisen huolestuttavana.
”Teknologia ei ole epäpoliittista tai puolueetonta.”
Vaalihäirintää
Koskela tunnistaa TikTokiinkin liittyvät tietoturvaongelmat.
– TikTokin ongelmat on hyvä tunnistaa ja tiedostaa, mutta lisäksi tarvittaisiin laajempaa keskustelua digijättien asemasta ylipäänsä. Ne käyttävät hyvin merkittävää taloudellista ja yhteiskunnallista valtaa, Koskela sanoo.
– Myös Metan toiminta on ollut monella tavalla hämärää. Esimerkiksi Facebookin tiedetään keränneen tietoja jopa ihmisistä, jotka eivät käytä palvelua.
Ihmisiltä kerättyjä tietoja käytetään algoritmien pyörittämiseen. Data tuo alustoille valtaa, jota ne käyttävät myös kyseenalaisesti.
– Teknologia ei ole epäpoliittista tai puolueetonta. Instagram suosii valkoisuutta, Facebook ruokkii vihapuhetta ja Twitterin eli nykyisen X:n tiedetään käyttäneen henkilöitä mainonnan kohdistamisen kriteerinä heidän tietämättään, Koskela muistuttaa.
Hän arvioi lisäksi, että X on muuttunut keskustelulle soveltumattomaksi sen jälkeen, kun yhdysvaltalais-kanadalainen miljardööri Elon Musk hankki sen omistukseensa.
– Alustat toimivat myös vaalihäirinnän välineenä, Koskela sanoo.
”Todella kallis hinta”
Koskela on huolissaan myös somen vaikutuksesta lapsiin ja nuoriin. Hän arvioi, että TikTokin, YouTuben ja Instagramin koukuttavuus ja algoritmien tarjoama sisältö aiheuttavat keskittymisvaikeuksia ja lisäävät pahimmillaan mielenterveydellisiä haasteita.
Koskelan mielestä lasten ja nuorten somen käyttöä olisi syytä hillitä, mutta myös aikuisten tulisi olla paremmin perillä siitä, miten sosiaalisen median logiikka ja algoritmit toimivat ja millaista valtaa ne käyttävät.
– Maksamme kaikkien alustojen käytöstä digijäteille eurojen sijaan henkilökohtaisella datalla tietämättä, mihin kaikkialle tietomme lopulta päätyvä, Koskela tähdentää.
– Se on todella kallis hinta, jonka pulittamista problematisoidaan lopulta yllättävän vähän. Ja toisin kuin tämän hetkisestä keskustelusta voisi kuvitella, ongelma ei liity pelkkään TikTokiin.