Enemmistö vasemmistoliiton kannattajista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, selviää torstaina julkaistusta kyselystä. Siinä 58 prosenttia vasemmistoliiton kannattajista sanoo tukevansa sotilasliiton jäsenyyttä. Vastustajia on noin 30 prosenttia vasemmistoliiton kannattajista.
Kyselytulokset selviävät Koneen säätiön rahoittamasta ”Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan dynaaminen kannatus” -tutkimushankkeesta, jota vetää Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass. Hankkeessa samoja vastaajia haastatellaan säännöllisin väliajoin ja verrataan heidän näkemystensä kehittymistä.
Uusin kysely tehtiin marraskuussa. Kesäkuuhun tehtyyn kyselyyn verrattuna muutokset ovat vähäisiä, kesällä 28 prosenttia vasemmistoliiton kannattajista sanoi vastustavansa Nato-jäsenyyttä, kun nyt heitä oli 31 prosenttia.
Hankkeessa selvitetään myös Nato-jäsenyyden kehittymistä poliittisen orientaation mukaan. Vain täysin vasemmistolaisiksi itsensä mieltävien keskuudessa enemmistö äänestäisi kansanäänestyksessä Nato-jäsenyyttä vastaan. Kun asteikolla siirrytään yksi pykälä eteenpäin, hyppää Naton kannatus yli 20 prosenttiyksikköä.
Erot näkyvät
Kyselyssä nousee esiin vasemmistolaisten ja sosiaalidemokraattien välisiä eroja. Esimerkiksi Ahvenanmaan demilitarisoinnista selvästi useampi vasemmistoliiton kannattaja haluaa pitää kiinni. Yli puolet vasemmistoliiton kannattajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä väitteen ”Ahvenanmaa pitää säilyttää demilitarisoituna alueena” kanssa. Sosiaalidemokraateista 40 prosenttia vastaajista oli samaa mieltä.
Vielä vahvemmin ero näkyi väitteen ”Suomen on valmistauduttava laittamaan rajansa kiinni, jos siirtolaisuus lisääntyy” kanssa. Yli 70 prosenttia SDP:n kannattajista oli tämän väitteen kanssa joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Vasemmistoliiton kannattajista enemmistö oli täysin tai jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa.
Vastaajille esitettiin myös väite ”Ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumisen pitää olla Suomen ulkopolitiikan keskeinen tavoite”. 87 prosenttia vasemmistoliiton kannattajista oli väitteen kanssa täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Täysin samaa mieltä oli 71 prosenttia vastaajista. Samaa tasoa oli myös vihreiden kannattajien näkemys. Demarien kannattajissa 28 prosenttia oli täysin ja 46 prosenttia jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa.
Perussuomalaisten kannat erosivat täysin muiden puolueiden kannattajista. 48 prosenttia oli täysin ja 31 prosenttia jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa.