Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja presidenttiehdokas Li Andersson on pettynyt tapaan, jolla YK:n ilmastokokouksen COP28:n järjestettiin. Kokous päättyi keskiviikkona Arabiemiirikuntien Dubaissa.
– Öljy-yhtiön toimitusjohtaja johtamassa ilmastoneuvotteluita selittää täydellisesti, miksi edelleenkään ei voi luottaa siihen, että ilmaston kuumenemiseen suhtauduttaisiin riittävällä vakavuudella, Andersson kirjoittaa facebookissa.
– On tiettyjen, fossiilisella energialla ultrarikkaiksi tulleiden tahojen suora etu, että fossiilista energiaa ei ajeta alas ihan vielä.
Fossiiliteollisuuden lyhyen aikavälin intressi on tietysti tehdä lisää rahaa fossiilisilla polttoaineilla.
Andersson muistuttaa siitä, että BBC:lle vuodettujen dokumenttien mukaan Arabiemiirikunnat aikoi hyödyntää ilmastokokousta solmiakseen lisää öljy- ja kaasudiilejä 15 osallistujamaan kanssa. Lisäksi kokouksen puheenjohtajana toimi valtiollisen öljy-yhtiön toimitusjohtaja Sultan Al Jaber, ja kokoukseen oli akkreditoitu osallistumaan ennätysmäärä, arviolta ainakin 2500 fossiililobbaria.
– Fossiiliteollisuuden lyhyen aikavälin intressi on tietysti tehdä lisää rahaa fossiilisilla polttoaineilla, ja hidastaa niiden kieltämistä niin pitkään kuin mahdollista, Andersson arvioi.
– Tässä fossiiliteollisuus yhä edelleen onnistuu, vaikka kuja kapeneekin: tämän vuoden COPissa sovittiin ensimmäistä kertaa, että fossiilisista polttoaineista pitää päästä kokonaan eroon.
Suomen on tehtävä yhä enemmän
Andersson muistuttaa Suomen roolista ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.
– Ilmastoneuvotteluiden tuskastuttavan ja intressiristiriitojen vuoksi vääjäämättömän hidas eteneminen osoittaa meille suomalaisille, että meidän on tehtävä entistä enemmän niin kansainvälisesti kuin kansallisesti, hän toteaa.
– Meidän tulee kasvattaa kansainvälistä ilmastorahoitustamme ja ilmastodiplomatiaamme, jotta globaalin etelän mailla on kannustin sitoutua kunnianhimoisiin ilmastosopimuksiin sekä taloudelliset edellytykset ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sen vaikutuksiin sopeutumiseen.
Hänen mukaansa vaikuttavin teko olisi kuitenkin näyttää esimerkkiä.
– Vaikuttavin mahdollinen tekomme on kuitenkin rakentaa Suomesta hiilineutraali kiertotalous, joka sitoo hiiltä metsiin ja maaperään, ja lisäksi tehdä tämä siten, että tasa-arvo ja hyvinvointi lisääntyvät eivätkä vähene, hän kirjoittaa.