Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja sen jäsenliitot vetäytyivät tänään keskiviikkona työmarkkinamallikeskusteluista. Torstaiksi suunnitellut poliittiset työtaistelutoimet toteutetaan ilmoitetun mukaisesti.
SAK ilmoitti viime viikolla, että työmarkkinamallikeskustelujen jatkaminen tai neuvotteluihin eteneminen on mahdotonta, ellei pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtama porvarihallitus osoita mitään vastaantuloa työrauhaa ja paikallista sopimista koskevissa lainsäädäntöhankkeissa.
– Työmarkkinamalliin olennaisesti liittyvistä elementeistä, kuten työrauhasääntelystä ja paikallisen sopimisen lainsäädännöstä, olisi välttämätöntä neuvotella ja sopia samassa yhteydessä, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.
”Hallitus tekisi viisaasti, jos se keskeyttäisi työttömyysturvaleikkausten valmistelun.”
– Toivoimme, että Orpon-Purran hallitus antaa selkeän viestin myös työntekijäpuolen tarpeiden huomioimisesta. Sellaista viestiä ei tullut, vaan hallitus jatkaa yksipuolisesti firmojen etujen ajamista.
Elorannan mukaan SAK on valmis jatkamaan työmarkkinamallikeskusteluja ja -neuvotteluja, jos hallitus mahdollistaa osapuolille aidon ja tasapuolisen neuvotteluasetelman ratkoa työmarkkinakysymyksiä.
Kilpajuoksu kohti pohjaa
Hän arvioi kuitenkin, että hallitus on unohtanut työntekijät.
– Hallitus ei ole tullut lainkaan vastaan. Tässä tilanteessa on mahdotonta sopia työmarkkinamallista, Eloranta sanoo.
– Samaan aikaan hallitus heikentää muuta työlainsäädäntöä siten, että työehtosopimusten merkitys heikkenee ja tasapuolinen neuvottelumahdollisuus osapuolten väliltä rapautuu.
Hänen mukaansa työehtosopimusten kattavuus ja sitovuus heikkenevät hallituksen lainsäädäntöhankkeiden vuoksi, ja siksi on mahdotonta edistää SAK:n keskeisiä tavoitteita työmarkkinamallille. Niitä ovat samapalkkaisuus, matalapalkkojen nostaminen ja heikkojen työehtojen korjaaminen.
– Työmarkkinamallin tavoite koordinoidusta palkanmuodostuksesta ei toteudu, mikäli yritysten järjestäytymisen kannusteet katoavat. Silloin työehtosopimusten yleissitovuus heikkenisi ja paikallisella sopimisella voitaisiin ohittaa työehtosopimukset. Työelämän kurjistuminen alkaisi, sillä työehdoissa ja palkoissa nähtäisiin kilpajuoksu kohti pohjaa, Eloranta toteaa.
Tarpeettomia heikennyksiä
SAK vastustaa tarpeettomina pitämiään hallituksen työelämäheikennyksiä ja epäoikeudenmukaisia sekä suhdannetilanteeseen sopimattomia sosiaaliturvan leikkauksia.
Ammattiyhdistysliikkeen kanta on laajasti se, että hallitusohjelman työelämäkirjaukset ovat epätasapainossa eivätkä huomioi työntekijäpuolen tarpeita.
– Ankarat ja epäoikeudenmukaiset työttömyysturvaleikkaukset romuttavat ansioturvan. Ne sysäävät ihmisen toimeentulotuelle ja entistä kauemmas työmarkkinoista, Eloranta sanoo.
– Hallitus tekisi viisaasti, jos se keskeyttäisi työttömyysturvaleikkausten valmistelun.