Tuula Kärki
Palvelualojen ammattiliitto PAM ja ruokalähettiyhtiö Wolt aloittivat maanantaina neuvottelut lähettien työn tekemisen pelisäännöistä. Neuvottelujen käynnistymisen mahdollisti EU:n kilpailupolitiikan suuntaviivojen päivitys.
PAMin tiedotteen mukaan Woltin Pohjoismaiden yhteiskuntasuhdejohtaja Olli Koski kertoo Woltin tavoittelevan sopimuksen avulla selkeitä ja yhteisesti ymmärrettyjä sääntöjä itsensätyöllistäjien työskentelyyn.
Sopimuksen rakentamisen ruokaläheteille arvioidaan olevan vaativa tehtävä.
– Wolt on jo vuosien ajan kannattanut itsensätyöllistäjien oikeutta neuvotella työn säännöistä. Olemme toiveikkaita neuvottelujen aloittamisesta ja toivomme saavuttavamme kaikkien osapuolten kannalta suotuisan lopputuloksen, Koski sanoo.
”Kartoittamatonta maastoa”
Koski varottaa siitä, että nopeisiin tuloksiin ei ehkä päästä.
– Koska olemme kartoittamattomassa maastossa, voi yhteisymmärryksen löytyminen kestää aikansa. Uskomme kuitenkin, että molemmilla osapuolilla on tahtoa, jolloin myös tie sopimukseen on löydettävissä, hän arvioi.
Ruokalähettien kohdalla on ollut kiistaa siitä, ovatko he itsensätyöllistäjiä eli yrittäjiä vai työntekijöitä. Wolt kuten monet muut alustatalouden yritykset pitää kuriireitaan yrittäjinä. Useissa Euroopan maissa oikeusistuimet ovat kuitenkin arvioineet lähettien olevan työntekijöitä työsuhteessa alustojen omistajiin.
Myös Suomessa työ- ja elinkeinoministeriön alainen työsuojeluviranomainen on arvioinut, että lähetit ovat työntekijöitä.
Poikkeuksellinen asema
Kiistanalainen asema on vaikeuttanut kuskien mahdollisuuksiaan ajaa etujaan. Euroopan komissio linjasi vuosi sitten, että yksinyrittäjillä on tietyissä tilanteissa mahdollisuus neuvotella työehtosopimuksista.
Woltilta todettiin tuolloin, että tilanne on muuttunut, koska tuore EU-ohjeistus sallii viimein, että myös yrittäjinä toimivat lähetit voivat järjestäytyä. Aiemmin järjestäytyminen on ollut mahdollista vain työsuhteessa.
Myös PAM pitää ruokalähettien tilannetta poikkeuksellisena.
– Nykyisin lähettien työehdot ja palkkiot määräytyvät eri tavalla kuin mihin olemme työehtosopimusten piirissä olevien työntekijöiden osalta tottuneet, PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo sanoo.
– Sopimuksen rakentaminen läheteille tulee olemaan vaativa tehtävä, mutta haluamme olla yhdessä luomassa uutta kulttuuria ja pelisääntöjä, joilla kirkastetaan alustatyön raameja. PAMin tavoitteena on saada lähetit suomalaisen kollektiivisen sopimusjärjestelmän piiriin työn tekemisen muodosta riippumatta.
Ruokalähettien ammattiosaston PAM Couriers Finland ry:n puheenjohtaja Papy Nkunda on tyytyväinen neuvottelujen alkamiseen.
– Olen tyytyväinen, että lähettien järjestäytyminen on tuonut meidät tähän pisteeseen, ja pääsemme aloittamaan neuvottelut sopimuksesta. Tarvitsemme ennustettavuutta ja reilut ehdot, hän sanoo.
Neuvottelujen odotetaan jatkuvan kevääseen 2024.