Parin vuoden takainen tutkimus paljasti, että ruokajärjestelmät tuottavat karkeasti sanoen kolmanneksen globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä. Vuosien ylenkatseen jälkeen ruokajärjestelmät ovat tulossa keskiöön YK:n ilmastokokouksessa (COP28), joka pidetään Dubaissa 30.11.–12.12.
Ruokajärjestelmä on kokonaisuus, joka koostuu ruuan tuotannosta, jalostuksesta, jakelusta ja kulutuksesta sekä näihin liittyvien moninaisten tekijöiden välisistä yhteyksistä. Siihen vaikuttavat myös vallitseva talousajattelu sekä sen ylläpitämät arvot, asenteet ja käytännöt.
Alkuperäiskansojen viljelijäyhteisöt aikovat osaltaan nostaa ruokajärjestelmät esiin Dubaissa. Aasian viljelijöiden kestävän maaseutukehityksen yhdistyksen pääsihteeri Estrella Penunia huomauttaa, että kun ilmastorahoituksesta nelisen prosenttia suunnataan maatalouteen, vain 1,7 prosenttia päätyy pienille perheviljelmille.
”Me tiedämme, miten siirrytään kestäviin, oikeudenmukaisiin ja terveellisiin ruokajärjestelmiin.”
– Me haluamme ottaa tiloillamme ja metsissämme ilmastonvartijan roolin, sillä me tiedämme, miten siirrytään kestäviin, oikeudenmukaisiin ja terveellisiin ruokajärjestelmiin, Penunia sanoo.
COP28 omistaa yhden teemapäivän ruokajärjestelmille. Penunian mukaan hallitusten ja niiden kehityskumppanien, yksityissektorin ja kansalaisjärjestöjen, pitää yhdistyä tukemaan alkuperäiskansojen maanviljelijöitä.
– Suora rahoitus pienviljelijöille on avain, joka auttaa heidän järjestöjään ja osuuskuntiaan toteuttamaan muutoksia. Se antaisi miljoonille perheviljelijöille mahdollisuuden tarjota omia ratkaisujaan, Penunia selittää.
– On tärkeää kunnioittaa ja arvostaa alkuperäiskansojen perinnetietoa sekä viljelijöiden, kalastajien ja paimentolaisten paikallistietoa. Yhtä tärkeää on saada naiset ja nuoret mukaan ilmastoneuvottelujen ja muiden prosessien kaikille tasoille, ilmastoaktivisti Rebecca Brooks painottaa.