Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) arvostelee hallituksen valintaa leikata pienituloisilta ja antaa samaan aikaan veronalennuksia suurituloisille. Sarkkinen piti vasemmistoliiton ryhmäpuheen, kun eduskunta keskusteli opposition vaihtoehtobudjeteista keskiviikkona.
Vasemmistoliitto peruisi hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset, ja vasemmistoliiton vaihtoehdossa valtio velkaantuu 375 miljoonaa vähemmän kuin pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen talousarviossa.
Enemmän velkaa
”Me tekisimme toisin.”
Sarkkinen korostaa, että leikkauksista huolimatta Orpon hallitus ottaa enemmän velkaa kuin edellinen hallitus pahimman kriisivuoden jälkeen. Velkaantumisen ennakoidaan kasvavan koko hallituskauden ajan.
Merkittävänä syynä on valtion tulojen pieneneminen eli veroasteen laskeminen.
– Ilman veroasteen laskua valtion talous olisi lähellä tasapainoa. Mikäli julkisen talouden tasapainottamisen kanssa ollaan tosissaan ja Suomi halutaan säilyttää hyvinvointivaltiona, on veroasteen laskua pakko jarruttaa, Sarkkinen sanoo.
Hän huomauttaa, että erityisesti Orpon hallituksen politiikasta kärsivät pienituloiset työssäkäyvät, työttömät lapsiperheet ja opiskelijat. Hallituksen valinnat pudottavat suuren määrän suomalaisia köyhyyteen.
– Me tekisimme toisin. Pienituloisilta leikkaaminen ei ole pakko, se on hallituksen valinta. Politiikassa on kyse valinnoista, ja valtion taloutta voidaan tasapainottaa myös oikeudenmukaisesti, Sarkkinen sanoo.
”Reilu vaihtoehto”
Sarkkisen mukaan vasemmistoliitto tarjoaa reilun vaihtoehdon hallituksen kohtuuttomille leikkauksille.
– Vasemmistoliitto tasapainottaisi julkista taloutta reiluilla verouudistuksilla. Me emme halua kiristää kokonaisveroastetta, vaan jarruttaa sen laskua, hän sanoo.
– Me emme halua kiristää pieni- ja keskituloisten suomalaisten verorasitusta, vaan tekisimme virkamiesten suosittelemat korjaukset listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennukseen. Lisäksi säätäisimme maltillisen miljonääriveron, Sarkkinen sanoo.
Vasemmistoliitto julkaisi eilen tiistaina vaihtoehtobudjettinsa nimeltä Reilun ja kestävän talouden Suomi.