Tällä viikolla eduskunnassa julkaistaan oppositiopuolueiden vaihtoehto- eli varjobudjetteja. Ne ovat eräitä keskeisimmistä työkaluista, joilla oppositio voi tuoda esille vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle. Vasemmistoliitto julkaisi oman vaihtoehtobudjettinsa tiistaiaamuna.
Vaihtoehtobudjetissaan vasemmistoliitto jättäisi hallituksen suunnittelemat sosiaaliturvaleikkaukset tekemättä. Soten kriisin lievittämiseksi vasemmistoliitto peruisi hallituksen sote-leikkaukset, lisäisi hyvinvointialueiden rahoitusta ensi vuonna 500 miljoonalla eurolla ja uudistaisi rahoitusmallia palveluiden turvaamiseksi pidemmällä aikavälillä. Vasemmiston vaihtoehdossa köyhyys vähenisi ja tuloerot pienenisivät. Samalla valtio panostaisi sosiaali- ja terveyspalveluihin, nuoriin, osaamiseen ja ympäristöön.
Tämän kaiken vasemmistoliitto rahoittaisi tilkitsemällä veropohjan aukkoja. Lisää tuloja valtiolle saataisiin korottamalla perintöveroa, säätämällä niinsanotun miljonääriveron, laajentamalla windfall-veroa, perumalla suurituloisille suunnattavat solidaarisuusveron kevennykset, kohtuullistamalla listaamattomien yhtiöiden osinkojen verotukea.
” Vasemmistoliiton ehdotuksessa valtiontalouden alijäämä pienenisi.”
Vasemmistoliiton ehdotuksessa valtiontalouden alijäämä pienenisi. Suhteessa hallituksen talousarvioon vasemmistoliiton vaihtoehto vähentää valtion velkaantumista noin 375 miljoonalla eurolla.
Tämä on vaihtoehtobudjetin kenties rajuin ja yllättävin ero hallituksen vuoden 2024 talousarvioon. Pääministeri Petteri Orpon (kok) ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) budjetissa se paljon puhuttu velkaralli nimittäin jatkuu raskaalla kaasujalalla. Uusi oikeistohallitus ottaa suunnilleen saman verran velkaa kuin edellinen hallitus.
Kerrataanpa. Velkapelottelulla valtaan noussut hallitus on leikkaamassa kaikkein pienituloisimpien suomalaisten sosiaaliturvasta, koska se väittää, että niin on pakko tehdä, jotta valtion velkaantuminen saadaan taittumaan. Silti hallitus ottaa vielä enemmän velkaa rahoittaakseen hyvätuloisille kohdistuvia verohelpotuksia.
Kun lukee vasemmistoliiton vaihtoehtobudjettia ja hallituksen esitystä rinnakkain, ei voi välttyä ajattelemasta, että hallituksen nyt valitsema talouslinja olisi pakon sanelema tai ainoa mahdollinen. Päinvastoin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti osoittaa, että valtiontaloutta voidaan tasapainottaa myös oikeudenmukaisesti, laittamatta valtionvelkaa pienituloisten kuitattavaksi.
Ei pidä paikkansa, että Orpon ja Purran hallitus joutuu leikkaamaan sotesta ja sosiaaliturvasta, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Päättämällä tehdä pienituloisia kurjistavaa politiikkaa hallitus on tehnyt arvovalinnan, joka pohjautuu oikeistolaiseen ideologiaan. Tuon ideologian tavoitteena on tehdä Suomesta maa, jossa jokainen pärjätköön yksin – ja jos ei pärjää, niin oma vika.
Toisenkinlaisen valinnan voisi tehdä.
Kirjoittaja on KU:n politiikan toimittaja.