Ammattiliitto JHL:n ulostulo herättää huolta Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtosessa. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto tiedotti eilen, että se aloittaa selvityksen keskusjärjestö SAK:sta irtautumiseksi.
– Pienipalkkaisten alojen asia on SAK:n ja sen jäsenliittojen yhteinen. Työväenliikkeen kyky puolustaa heikompia uhkaa romuttua, jos SAK hajaantuu. Olen erittäin huolissani, Turja Lehtonen kommentoi JHL:n selvitystä.
JHL puheenjohtaja Päivi Niemi-Lainetta hiertää se, että JHL ei saanut edustajaa keskustelemaan uudesta työmarkkinamallista. Asiasta keskustellaan perjantaina tilaisuudessa, johon työnantajapuoli on kutsunut työntekijäpuolen edustajat. SAK:n hallitus päätti nimetä keskusteluihin SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan sekä liittojohtajista Teollisuusliiton, AKT:n, Rakennusliiton ja Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtajan.
Niemi-Laine on ihmetellyt myös Elorannan osallistumista keskusteluihin. Lehtonen sanoo, että Elorantaa keskusteluihin toivoivat SAK:n pienemmät jäsenliitot.
– Pienet liitot pyysivät, että Eloranta olisi heidän äänensä keskusteluissa.
SAK:ssa ei ole erimielisyyttä siitä, mihin suuntaan suomalaista työelämää pitäisi kehittää.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus ajaa voimakkaasti vientivetoista mallia Suomen työmarkkinoille. Tämä tarkoittaisi, että entistä vahvemmin vientialoilla sovittaisiin palkankorotusten katto, jota ei saisi ylittää. Hallitusohjelmassa on kirjaus, jolla valtakunnansovittelijalle on tarkoitus tehdä mahdottomaksi ylittää se.
– Se ei ole Teollisuusliitolle haluttu malli, emme me sitä halua. Emme todellakaan halua sellaista kivirekeä, jossa meidän niskassamme on kaikki. Meille sopii oikein hyvin malli, jossa kukin liitto solmii omat työehtosopimuksensa, Lehtonen sanoo.
Lehtonen myös korostaa, että nyt kyse on keskusteluista, ei neuvotteluista.
– Meillä ei ole päätöstä siitä, lähdemmekö neuvottelemaan jostakin mallista. Jos keskusteluihin ei kytketä mitään muuta meneillään olevaa, luulen, että nämä keskustelut voivat olla kovin lyhyet.
Hänen mukaansa SAK:ssa ei ole erimielisyyttä siitä, mihin suuntaan suomalaista työelämää pitäisi kehittää.
– Yhtenäisyys olisi kokonaisuudessaan tärkeätä ja vetoan yhtenäisyyden puolesta. Rampa SAK ei voi torjua työttömyysturvan leikkauksia tai työlainsäädännön heikennyksiä.
Lehtonen painottaa, että nykyinen hallitusohjelma on elinkeinoelämän kirjoittama. SAK on käynyt jo useamman kuukauden poliittisilla työtaistelutoimenpiteillä hallituksen ajamia esityksiä vastaan.
– Tappelemme hallitusta vastaan, koska työnantajien kattojärjestöt ovat kirjoittaneet tällaisen ohjelman.
JHL on SAK:n kolmanneksi suurin jäsenliitto reilulla 160 000 jäsenellään. Sitä suurempia ovat Palvelualojen ammattiliitto (noin 190 000 jäsentä) ja Teollisuusliitto (yli 200 000).