Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aikoo selvittää irtautumista SAK:sta. Liitto kertoi asiasta keskiviikkoiltana. JHL on Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n kolmanneksi suurin ammattiliitto.
Syyksi JHL kertoo sen, että SAK:n hallitus ei kokouksessaan keskiviikkona hyväksynyt JHL:ää edustajakseen keskustelemaan uudesta työmarkkinamallista. Asiasta keskustellaan perjantaina tilaisuudessa, johon työnantajapuoli ovat kutsuneet työntekijäpuolen edustajat.
Viestipalvelu X:ssä JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoi keskiviikkona liiton hallituksen kokoontuvan tänään torstaina kello 18 pohtimaan ”uutta kotia” liitolle.
JHL ilmoitti, että se neuvottelee itsenäisesti jäsentensä työehdoista.
– Mahdollisuuksia on, hän totesi.
JHL jätettiin ulos
Keskusjärjestöjä ei kutsuttu tilaisuuteen, koska ne eivät neuvottele työehtosopimuksia. Työnantajapuoli pyysi SAK:ta kuitenkin nimeämään yhden edustajan enintään viidestä eri SAK:n jäsenjärjestöstä, jotka edustavat yksityisen tai julkisen sektorin ammattiliittoja.
SAK:n hallitus päätti keskiviikkona, ettei se nimeä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajaa osallistujaksi tilaisuuteen.
– Tämän vuoksi JHL:n hallitus on päättänyt aloittaa selvityksen mahdollisesta SAK:sta irtautumisesta, JHL kertoi tiedotteessaan keskiviikkoiltana.
SAK:n hallitus nimesi neuvotteluihin SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan sekä Teollisuusliiton, Palvelualojen ammattiliiton, Auto- ja kuljetusalan ammattiliiton AKT:n ja Rakennusliiton edustajat
Meidät olisi pitänyt nimetä mukaan, koska olemme ainoa julkisen sektorin ammattiliitto SAK:ssa, JHL:n Niemi-Laine sanoi Helsingin Sanomissa
Itsenäisesti neuvotteluihin
JHL ilmoitti samalla, että se neuvottelee itsenäisesti jäsentensä työehdoista ilman muiden asettamia rajoja tai koordinaatiota.
– Vain siten voimme turvata jäsentemme aseman. Liittojen itsemääräämisoikeutta neuvotella ja sopia vapaasti työ- ja virkaehtosopimusten sisällöistä ja palkankorotuksista ei saa rajata millään tavoin.
Liitto muistuttaa myös siitä, että työehtosopimusneuvottelut ovat työnantajien ja työntekijöiden välinen neuvottelu, jossa SAK ei ole sopijaosapuoli.
JHL jatkaa kuitenkin mukana SAK:n #PainavaSyy-kampanjassa, joka vastustaa pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen työelämää koskevia linjauksia.