Varsinais-Suomen vasemmistoliitto kysyy, onko Suomi pohjoismainen hyvinvointivaltio enää Orpon hallituksen jäljiltä. Piirijärjestö antoi asiasta kannanoton syyskokouksessaan lauantaina.
Se muistuttaa siitä, että pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman porvarihallituksen hallitusohjelma sisältää heikennyksiä työelämään, työntekijän oikeuksiin, lakko-oikeuteen, työsuhteen ehtoihin, työttömyysturvaan ja sosiaaliturvaan. Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaaliturvaan osuvat eniten opiskelijoihin ja työttömien ansioturvaan.
– Myös monet sosiaaliturvaetuudet ovat vaarassa: indeksikorotukset, työttömyysturvan suojaosa ja lapsikorotukset uhkaavat niitä. Ansioturvan porrastaminen ja yleisen asumistuen leikkaaminen kohdentuvat raskaina heikompiosaisiin, piiri muistuttaa.
”Nyt ei ole kuitenkaan varaa kovassa säästöpaineessa hosua ja tehdä hätiköityjä ratkaisuja.”
Se toteaa hallituksen väittävän, että kannustinloukkujen purkaminen edistää työllisyyttä.
– Väittämälle ei ole saatu minkäänlaisia perusteluja eikä euromääräisiä lukuja. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan saajia ei ole kuultu. Riittäviä vaikutustenarviointeja ei ole tehty, eivätkä lausuntoajat ole olleet riittäviä, piiri arvioi.
– Ei ole kenenkään etu, jos hallitus omalla toiminnallaan ajaa työmarkkinat kaaokseen ja Suomen viennin pysähdyksiin.
Syyskokous muistuttaa myös siitä, että työelämän heikennykset kääntävät Suomen suuntaa entistä kauemmaksi pohjoismaista.
– Muissa Pohjoismaissa pelätään, että jos nämä julmat heikennykset menevät Suomessa läpi, niin aletaan muissakin Pohjoismaissa vaatia näitä heikennyksiä, se toteaa.
Uusi johto valittiin
Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto valitsi uudet puheenjohtajat viikonvaihteessa piirikokouksessaan Loimaalla.
Piirin puheenjohtajaksi valittiin Jari-Matti Välkkynen Salosta ja varapuheenjohtajiksi Jenni Kauppinen Liedosta sekä Claire Bell Turusta.
Välkkynen lähtee luotsaamaan piiriä kohti 2025 pidettäviä kunta- ja aluevaaleja.
– Molemmat vaalit ovat erityisen tärkeitä vasemmistoliitolle, sillä niissä ratkaistaan kaikkien suomalaisten hyvinvoinnille tärkeiden lähipalveluiden saatavuus tulevaisuudessa, hän sanoo.
– Nyt hyvinvointialueet ovat toimineet vasta vähän aikaa ja alueilla on kipuilua rahan riittämättömyyden ja henkilöstön saatavuuden kanssa.
Aluevaalien ehdokasasettelu aloitetaan heti vuoden alusta.
– Meille tärkeää tulevissa vaaleissa on saada hyvä ehdokasasettelu jossa on huomioitu ikäjakauma, alueellisuus, eri ammattiryhmät ja sukupuolet. Tavoittelemme kannatuksen nousua ja sitä kautta hyviä asemia kansalaisten palveluiden paranemista. Vaalikentillä tulee näkyä ilon ja tekemisen meininki, uusi puheenjohtaja suunnittelee.
Hän uskoo, että vasemmistoliiton kannatuksen kasvattaminen ei ole vaikeaa koska istuva hallitus leikkaa kovalla kädellä puolueen äänestäjäkunnalle tärkeistä palveluista.
Lähipalvelut turvattava
Varsinais-Suomen piirin syyskokous vaatii lisäksi lähipalvelujen suojelemista.
– Vaikka tulevaisuudessa myös mahdollisuutta ketteriin etä- ja digivastaanottotoimintoihin tullaan lisäämään, on huolehdittava, että mahdollisuus tavata lääkäriä, hoitajaa tai sosiaalityöntekijää fyysisesti lähivastaanotolla säilyy edelleen pääasiallisena palveluna, järjestö toteaa.
– Tärkeä osa lähipalveluita on myös nopea pääsy laboratoriokokeisiin ja kuvantamispalveluihin. Toimintatapojen muutokset ja päällekkäisyyksien poistaminen tuovat säästöjä hyvinvointialueelle pitkällä tähtäimellä. Nyt ei ole kuitenkaan varaa kovassa säästöpaineessa hosua ja tehdä hätiköityjä ratkaisuja, jotka voivat koitua peruspalveluiden pysyviksi heikennyksiksi.