Tasan vuoden päästä, marraskuun ensimmäisenä tiistaina 2024, miljoonat yhdysvaltalaisäänestäjät suuntaavat vaaliuurnille valitsemaan maahan uutta presidenttiä.
Näillä näkymin ensi vuoden vaaleista on tulossa vuoden 2020 presidentinvaalien toisinto, sillä demokraattipuoluetta edustava istuva presidentti Joe Biden saanee haastajakseen taas entisen presidentin, republikaanipuolueen kärkiehdokkaan Donald Trumpin. Trump oli maansa presidenttinä vuosina 2017-21.
KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa käsitellään tällä kertaa presidentinvaalien asetelmia, kun vaalipäivään on vielä vuosi. Vieraina podcastissa ovat toimittajat Tuomo Hyttinen ja Sami Lindfors, jotka päivätyönsä ohella tuottavat yhdysvaltojen politiikkaa seuraavaa Vaalirankkurit -podcastia.
Bidenin kausi on ollut kriisinhoitoa
Hyttisen ja Lindforsin kanssa keskustellaan Joe Bidenin tähänastisesta kaudesta, johon on mahtunut kriisiä toisen perään. Jo ennen Bidenin virkaanastujaisia Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät Yhdysvaltojen kongressiin Capitol-kukkulalle loppiaisena 2021, tarkoituksenaan estää vuoden 2020 presidentinvaalien tulosten vahvistaminen.
Huomattava määrä presidentti Bidenin energiaa ja huomiota on mennyt Yhdysvaltojen toipumiseen Covid-19 -pandemian aiheuttamista vahingoista. Biden allekirjoitti muun muassa historiallisen 1,9 biljoonan dollarin elvytyspaketin vuonna 2021.
Vuoden 2022 helmikuussa Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa, ja Bidenin Yhdysvallat on johtanut Ukrainan puolustuksen tukemista. Myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ovat työllistäneet Valkoista taloa. Viimeisin kriisi putosi Bidenin syliin lokakuun alussa 2023, kun Israelin ja Hamasin välinen sota Gazan kaistalla leimahti uusiin liekkeihin.
Riitaiset republikaanit
Ensi vuoden presidentinvaaleissa valitaan paitsi presidentti, myös kaikki kongressin edustajainhuoneen jäsenet sekä kolmasosa ylähuoneen eli senaatin jäsenistä. Demokraattipuolueella on tällä hetkellä äärimmäisen niukka, vain yhden paikan enemmistö senaatissa.
Bidenin ja demokraattipuolueen työtä on kuitenkin helpottanut se, että presidenttiä vastustava republikaanipuolue on ollut sisäisessä hajaannuksessa. Donald Trumpin kovimmat kannattajat kieltäytyvät johdonmukaisesti kompromisseista Bidenin ja demokraattien kanssa, ja äänestivät epäluottamuslausetta esimerkiksi edustajainhuoneen republikaanipuhemies Kevin McCarthylle lokakuussa.
Kuuntele KU:n Kaikki Uusiksi -podcastin uusin jakso tästä!