Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä katsoo Suomen äänestäneen väärin YK:n yleiskokouksessa. Suomi äänestä viikonloppuna tyhjää päätöslauselmasta, jossa vaadittiin välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo toteaa, että Suomen olisi pitänyt äänestää päätöslauselman puolesta. EU-maista esimerkiksi Espanja, Ranska, Slovenia, Belgia ja Irlanti äänestivät päätöslauselman puolesta, ja niin teki myös Norja.
– Suomen tulisi johdonmukaisesti puolustaa ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta, Saramo linjaa tiedotteessa.
Ulkoministeri Elina Valtonen perusteli tyhjän äänestämistä sillä, että päätöslauselmassa ei mainittu nimeltä terroristijärjestö Hamasia. Valtosen mukaan Suomi äänesti samassa tavalla kuin sen verrokkimaat EU:ssa.
– Päätöslauselma kuitenkin tuomitsee kaikki väkivallanteot, jotka kohdistuvat palestiinalaisiin ja israelilaisiin siviileihin, mukaan lukien terroristiset teot, umpimähkäiset hyökkäykset ja provokaatiot, Saramo huomauttaa.
– Suomi päättää itse omasta ulkopoliittisesta linjastaan, hän jatkaa.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jätti asiasta maanantaina kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Siinä kansanedustajat kysyvät, miksi Suomi äänesti tyhjää päätöslauselmasta, joka vaatii välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan.
Saramo huomauttaa, että siviilien tilanne on Gazan kaistalla katastrofaalinen.
– Niin kauan kuin sotatoimet jatkuvat näin laajoina, humanitaarisen avun perille saaminen on mahdotonta. Se tarkoittaa, että siviiliuhreja tulee myös koko ajan lisää. Siksi kysymys tulitauosta on mitä ajankohtaisin, Saramo sanoo.
Maanantaina myös kansainvälinen avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja vaati tulitaukoa Gazaan.
– Kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä voimakkaampiin toimiin ja vaadittava Israelia lopettamaan verenvuodatus. Ihmisiä tapetaan ja heidät ajetaan kodeistaan, ja vesi ja polttoaine ovat vähissä. Tämän mittakaavan julmuutta ei Gazassa ole ennen nähty, järjestön Suomen osaston johtaja Linda Konate sanoi.
YK:n yleiskokous hyväksyi tulitaukoa vaativan päätöslauselman äänin 120–14. 44 jäsenvaltiota Suomen lisäksi äänesti tyhjää. YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole sitovia toisin kuin turvaneuvoston, jossa pysyvillä jäsenmailla Yhdysvalloilla, Venäjällä, Kiinalla, Ranskalla ja Britannialla on veto-oikeus.