Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson hämmästelee pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen aietta leikata myös erityisesti haavoittuvassa asemassa olevilta nuorilta kaikkien jo julkisuudessa olleiden leikkausten lisäksi.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn saapui tiistaina Orpon hallituksen esitys alentaa nuorten kuntoutusrahan sekä ammatillisessa kuntoutuksessa olevien kuntoutusrahan tasoa sairauspäivärahan tasolle.
Myöhemmin hallitus on tuomassa eduskuntaan myös esityksen, jolla palautetaan vaatimus tietystä diagnoosista tai vammasta nuorten kuntoutukseen pääsyn ehtona. Yhteensä näillä heikennyksillä halutaan leikata noin 70 miljoonaa euroa.
”Nyt hallitus lisää byrokratiaa ja luo esteitä ihmisten kuntoutumiselle.”
– Tätä vahingollisempia leikkauksia saa hakemalla hakea, Andersson toteaa sosiaalisessa mediassa.
– Orpon hallitus on tekemässä virheitä, joista tulee seuraamaan todella kallis lasku suomalaiselle yhteiskunnalle ja ennen kaikkea nuorille itselleen.
Jälleen osuu vammaisiin
Andersson huomauttaa, että kyseiset leikkaukset kohdistuvat suoraan nuoriin, joiden toimintakyky on alentunut esimerkiksi masennuksen, muiden mielenterveysongelmien tai fyysisen sairauden takia.
– Jälleen kerran hallituksen politiikka osuu lujaa myös vammaisiin. Nämä leikkaukset satuttavat eniten niitä, jotka ovat kaikkein suurimmassa vaarassa tipahtaa ja tulla syrjäytetyiksi, Andersson arvioi.
– He ovat juuri niitä nuoria, joita meidän tulisi kaikin keinoin tukea kouluttautumisessa ja myöhemmin työelämään siirtymisessä – nyt hallitus leikkaa suoraan heiltä.
Osuvaa tukea leikataan
Andersson muistuttaa Kelan tutkijoiden toteuttamasta laajasta selvityksestä, joka koski juuri nuorten kuntoutusrahan saajia.
Selvityksen johtopäätös oli, että tuki kohdistuu oikein niille nuorille, jotka tarvitsevat ”muita enemmän tukea, palveluita ja etuuksia”.
– Kuntoutusrahan saajat käyttävät niin perusterveydenhuollon, avosairaanhoidon kuin erikoissairaanhoidon palveluita paljon ikätovereitaan useammin. Jälleen kerran hallitus viittaa kintaalla asiantuntijoiden tietoon, Andersson sanoo.
– Nuoria on haluttu kannustaa kuntoutukseen, jonka kautta kouluttautuminen ja pikkuhiljaa työelämään siirtyminen olisi mahdollista. Näin ehkäistään sitä, että ihminen päätyisi jo nuorena työkyvyttömyyseläkkeelle. Siksi nuorten kuntoutusraha on säädetty samansuuruiseksi takuueläkkeen kanssa.
Vähentää halua kuntoutua
Nyt arvioidaan, että eläkepäätökset tulevat lisääntymään leikkausten seurauksena. Paperisodan välttämiseksi ja kuntoutukseen pääsyn nopeuttamiseksi nuorilta on tähän asti poistettu vaatimus todetusta diagnoosista tai vammasta.
– Nyt hallitus lisää byrokratiaa ja luo esteitä ihmisten kuntoutumiselle. Leikkaukset tulevat myös osumaan ammatillisessa kuntoutuksessa oleviin aikuisiin, jotka yrittävät palata työelämään esimerkiksi vaikean masennuksen tai vammautumisen jälkeen, Andersson ihmettelee.
– Mikä surullisinta, hallituksen omassa esityksessä arvioidaan, että leikkaukset voivat vähentää ihmisten halua kuntoutua – ja tämä lopulta näkyy myös työllistymisen heikentymisenä, vaikka hallitus niin kovasti sanoo tavoittelevansa sen parantamista.