Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen muistuttaa siitä, kuinka suurta taakkaa kuluneella liittokokouskaudella palvelualojen ammattilaiset kantoivat koronakriisissä.
– Orpon-Purran hallitus on kohdistamassa kovimmat leikkaukset jälleen samalle joukolle. Tämä ei ole oikein, Rönni-Sällinen toteaa.
Hän puhui Jyväskylässä PAMin liittokokouksessa. Tiistaina alkaneeseen kokoukseen on kokoontunut 329 kokousedustajaa ja kotimaisia sekä kansainvälisiä kutsuvieraita.
”Heitä, joilla on suurimmat tulot, suositaan veronkevennyksillä.”
– Kun muu Suomi linnoittautui koteihinsa, suuri joukko teistä PAMin jäsenistä piti huolen siitä, että ruokahuolto pelaa, tilat siivotaan ja järjestys pysyy yllä. Palvelualojen työntekijät tulivat näkyviksi arjen toiminnan takaajana ja tästä saitte julkista tunnustusta.
Työpaikat suljettiin
Puheenjohtaja painotti sitä, että kovimmin koronan vaikutukset iskivät matkailu- ja ravintola-alalle, jossa valtio määräsi työpaikat suljettavaksi.
– Työntekijät kantoivat ison osan taloudellisesta riskistä, pelkkä työttömyysturva ei pitemmän päälle riittänyt. Monen talous romahti, Rönni-Sällinen kuvasi PAMin jäsenten kokemuksia.
Hän toisti vaatimuksen, että tulevaa varten on luotava systeemit, jotka takaavat, ettei pandemian kaltaisissa tilanteissa pienipalkkaisten toimeentuloa romuteta.
Hallitus tölvii samoja ihmisiä
Rönni-Sällinen korosti, että kun tulee talouden tasapainottamisen aika, leikkaukset eivät saa kohdistua samoihin ihmisiin, joita kriisi tölvi. Hän osoitti viestinsä pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitukselle ja tähdensi, että taakkaa on kannettava niiden, jotka pandemian aikana pääsivät vähemmällä.
– Orpon-Purran hallituksen leikkaukset ovat kohdistumassa juuri niihin samoihin ihmisiin, jotka kärsivät kriisistä: pienipalkkaisiin, pätkätyöntekijöihin, yksinhuoltajiin, Rönni-Salminen arvioi.
– Heitä, joilla on suurimmat tulot, suositaan veronkevennyksillä. Tukien leikkaukset eivät kuitenkaan hallitukselle riitä, lisäksi heikennetään irtisanomissuojaa, helpotetaan määräaikaisia työsuhteita ja heikennetään lakko-oikeuksia.
Rönni-Sällisen mukaan Orpon hallitus on näin haastanut koko suomalaisen sopimusyhteiskunnan.
– Suomen vahvuutena on pidetty sitä, että pienenä kansakuntana on pyritty etsimään yhteisiä ratkaisuja. Suomalainen ammattiyhdistysliike on halunnut olla osa ratkaisuja yhdessä työnantajien ja valtiovallan kanssa, Rönni-Sällinen muistutti.