Etsivään nuorisotyöhön ja työpajatoimintaan koronan vuoksi lisättyä rahoitusta ei olla Petteri Orpon (kok) hallitusohjelman talousarvioesityksellä jatkamassa. Esimerkiksi etsivän nuorisotyön kohdalla sen on arvioitu tarkoittavan jopa sadan etsivän nuorisotyöntekijän työsuhteen päättymistä ja 4 000 heikossa asemassa olevan nuoren jäämistä palveluiden ulkopuolelle.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jätti kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Veronika Honkasalon johdolla talousarvioaloitteen etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoituksen lisäämiseksi.
– Pidän erittäin huolestuttavana, että leikkauksista vastaava ministeri ei tunne leikkauksen kohteena olevaa työtä. Täysistunnossa hän typisti etsivän nuorisotyön nuorten auttamiseksi aamiaisen syömisessä ja vaatteiden pukemisessa, Honkasalo sanoo.
– Tämä on yksinkertaisesti vähättelyä eikä pidä paikkansa. Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa ahdistuneen nuoren mielenterveyspalveluihin ja paikkaansa etsivän löytämään opiskelu- tai työpaikan. Hän on usein ainut henkilö, joka kuulee nuoren huolet yksinäisyydestä ja osattomuudesta, Honkasalo toteaa.
Nuorten hyvinvointi eriytyy
Oikeiden palveluiden löytämisen lisäksi etsivä nuorisotyö vahvistaa nuoren taitoja toimia yhteiskunnan jäsenenä ja auttaa nuoria itsenäistymisessä. Työpajatoiminnalla on puolestaan merkittävä rooli nuorten arjen vahvistajana, jatkopolkujen löytymisessä ja nuorten työllistymisessä. Nuorten hyvinvointi eriytyy voimakkaasti ja etsivällä nuorisotyöllä ja työpajatoiminnalla on merkittävä rooli tämän ilmiön pysäyttämisessä.
”Rikoksiin puututaan tehokkaimmin riittävällä lastensuojelun ja nuorisotyön resursoinnilla sekä koulun ja kodin yhteistyöllä.”
– Etsivällä nuorisotyöllä ja työpajatoiminnalla ehkäistään syrjäytymistä ja yksinäisyyttä auttamalla nuoria kiinnittymään osaksi yhteiskuntaa. Koronan jälkihoito ei ole missään nimessä päättynyt, vaan tulee jatkumaan koronatoimista kärsineiden lasten ja nuorten kohdalla vielä pitkään, Honkasalo sanoo.
– Etsivä nuorisotyö on olennaisesti juuri sitä toimintaa, jota tarvitsemme torjuaksemme nuorisorikollisuuden kasvua. Rikoksiin puututaan tehokkaimmin riittävällä lastensuojelun ja nuorisotyön resursoinnilla sekä koulun ja kodin yhteistyöllä. Myös työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat kymmenet tuhannet nuoret on tavoitettava. Siksi esitän etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoitukseen 9 miljoonan euron lisäystä.