Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson kritisoi pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemia heikennyksiä työttömyysturvaan, etuuksien indekseihin ja asumistukeen.
Anderssonin mukaan hallituksen esitykset ovat ristiriidassa monien hallituksen tavoitteiden, kuten työllisyyden parantamisen kanssa. Eduskunta käy lähetekeskustelua kolmesta eri sosiaaliturvaleikkauksesta täysistunnossa tänään tiistaina.
Osuvat pienipalkkaisiin
”Yritykset nostavat osaavan työvoiman puutteen esiin kaikkein suurimpana kasvun esteenä”.
Andersson muistuttaa siitä, että indeksien jäädyttäminen köyhdyttää jo valmiiksi yhteiskunnassa haavoittuvassa asemassa olevia poikkeuksellisen rajulla tavalla.
– Jäädytys osuu erityisen kovaa pienituloisiin aikana, jolloin elinkustannukset ovat nousseet poikkeuksellisen paljon. Perusturvaetuuksista ollaan viemässä jopa yli kymmenen prosenttia, Andersson huomauttaa.
– Edes Sipilän hallituskauden leikkaukset eivät osuneet ihmisiin näin rajusti, koska silloin elinkustannusten kehitys oli paljon nykyistä maltillisempaa.
Hallituksen kaavailemat asumistuen leikkaukset osuvat kovaa työssäkäyviin ja yksinhuoltajiin, joka vähentää työnteon kannustimia erityisesti pienipalkkaisissa ammateissa. Hallitus perustelee leikkausta työllisyydellä, mutta sen omasta esityksestä käy ilmi, että asumistuen heikennyksen työllisyysvaikutukset ovat vähäisiä.
– Kun hallitus leikkaa työssäkäyvien asumisesta, heikentää se ihmisten mahdollisuuksia asua lähellä työpaikkaa tai ylipäänsä ottaa työtä vastaan. 40 prosenttia köyhyydessä elävistä lapsiperheistä käy jo töissä, ja muun muassa heiltä hallitus on nyt leikkaamassa, Andersson sanoo.
Työelämä jäykistyy
Myös työttömyysturvaan esitettävät heikennykset, kuten ansiosidonnaisen ehtojen tiukentaminen sekä työttömyysturvan lapsikorotuksen ja suojaosan lakkauttaminen heikentävät monien työllisten asemaa sekä jäykistävät suomalaista työelämää.
– Hallituksella ei ole muuta työllisyyspolitiikkaa kuin sosiaaliturvasta leikkaaminen. Eikä tälle linjalle edes löydy useinkaan minkäänlaisia järjellisiä perusteita, Andersson toteaa.
– Se on todella surullista Suomen kaltaisessa maassa, jossa yritykset nostavat osaavan työvoiman puutteen esiin kaikkein suurimpana kasvun esteenä. Heille hallituksen niin sanottu työn linja ei tarjoa yhtään mitään.