Neuvottelut Helsingin kaupungin vuoden 2024 budjetista käynnistyvät pian. Vasemmistoliiton Helsingin valtuustoryhmä katsoo, että tärkeimmiksi tavoitteiksi kaupungin taloudenpidossa on otettava eriarvoisuuden torjuminen, palveluiden turvaaminen sekä investoinnit kaikkien helsinkiläisten tulevaisuuteen.
Helpotusta kaupungin vuokra-asujille
– Jotkut ajamamme asiat ovat olleet asialistallamme pitempään, kuten opetuksen ryhmäkokojen pienentäminen ja koulutusleikkausten torjuminen, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mia Haglund sanoo KU:lle.
Etenkin asumistukeen suunniteltu leikkaus iskee todella kovaa helsinkiläisiin.
Tänä vuonna vasemmistoliiton asialistalla on kuitenkin myös uusia kriittisiä kysymyksiä, jotka johtuvat Suomen uuden porvarihallituksen leikkaussuunnitelmista. Etenkin asumistukeen suunniteltu leikkaus iskee todella kovaa helsinkiläisiin, koska pääkaupungissa asuminen on kalliimpaa kuin muualla maassa.
– Kun tiedetään, että samaan aikaan Heka on tekemässä mittavia korotuksia vuokriin ja Hekalla asuu paljon asumistuen asiakkaita, nämä ihmiset joutuvat silloin kaksinkertaisen iskun kohteeksi, Mia Haglund avaa.
Tähän tuplašokkiin vastatakseen vasemmistoliitto on esittämässä, että Helsinki puolittaisi tuetun asumisen ARA-tonttien vuokrat määräaikaisesti. Vuokrien puolittaminen mahdollistaisi Hekalle sen, että vuokria ei nostettaisi niin paljoa.
Haglund sanoo myös, että Helsingin pitäisi ryhtyä myös selvittämään mahdollisuutta aloittaa kaupungin oma asumistuki, mikäli pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen suunnittelemat asumistuen leikkaukset toteutuvat.
Muita vasemmistoliiton tavoitteita Helsingin kuntapolitiikassa ovat varhaiskasvatuksen henkilökunnan palkkojen nostaminen samalle tasolle kuin naapurikunnissa sekä HSL:n matkakortin tarjoaminen työsuhde-etuna kaikille kaupungin 37 500 työntekijöille.
Valtuustoryhmä on valmis etsimään ratkaisuja myös HSL:n talouteen, jotta lippujen hintoja saadaan kohtuullistettua ja liikenteen päästöjä painettua alas.
– HSL-lippu henkilöstölle on yksi toimi tähän, mutta se lisäisi myös palkkakriisistä kärsineen henkilökunnan työhyvinvointia, Haglund sanoo.
Lisäksi vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää mittavaa kymmenien miljoonien eurojen investointiohjelmaa, joka kohdistettaisiin kaupungin lähiöihin. Helsingillä oli vuonna 2001 perustettu lähiörahasto, joka on sittemmin purettu ja sieltä on vapautunut 40 miljoonaa.
– Katsomme, että niitä 40 miljoonaa ei ole tarkoituksenmukaista laittaa kaupungin kassaan sellaisenaan, vaan ne on kohdennettava lähiöiden asumisen, palveluiden ja liikenteen kehittämiseen, Mia Haglund sanoo.
Ei kuntaveron laskemiselle
Helsingin kokoomus esitti viime viikolla kuntaveron laskemista kompensoimaan kiinteistöveron nostoa. Kiinteistöveroa on määrä korottaa Helsingissä, koska hallitus on nostanut kiinteistöveron sallittua vähimmäistasoa.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmässä ihmetellään kokoomuksen logiikkaa.
– Emme lämpene tälle mitenkään. Päinvastoin, olemme ajaneet kiinteistöveron nostamista, koska siten saatavilla verotuloilla voidaan rahoittaa kaikkien helsinkiläisten palveluita, Mia Haglund toteaa.
Vasemmistoliiton näkemyksen mukaan kuntaveron laskemisella saavutettava hyöty olisi marginaalinen verrattuna siihen, mikä kuntaverolla rahoitettavien palvelujen merkitys on kaupunkilaisille.
Haglund korostaa myös luonnonsuojelun rahoituksen turvaamista, jotta kaupungin strategiassa sovitut luonnonsuojelualeet saadaan perustettua.